Ορθή κίνηση η μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, μα…

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να άρει μερικώς και προσωρινώς το αμερικανικό εμπάργκο όπλων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το εμπάργκο, που ήταν άδικο 100%, επιβλήθηκε στο νησί πριν από 33 χρόνια. Τιμωρήθηκε έτσι η Κύπρος, η οποία ήταν το θύμα της τουρκικής εισβολής, και όχι η κατοχική δύναμη Τουρκία. Οι Αμερικανοί διορθώνουν, έστω και μερικώς, εκείνη την αδικία και είναι σημαντικό ότι γίνεται τώρα η μερική άρση, αυτή ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Πρόκειται για μία καλή εξέλιξη που έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, οι οποίες είναι θύματα της άνευ προηγουμένου επιθετικότητας της κατοχικής Τουρκίας. Από την πλευρά της αποστολής μηνυμάτων, η κίνηση για άρση του εμπάργκο ήρθε την κατάλληλη στιγμή αν και ο Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε ότι δεν ακούει ούτε τον φίλο του τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και του ανακοίνωσε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ. Μίλησαν για την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας, μίλησαν για την Αμμόχωστο και το Κυπριακό και την προκλητικά της κατοχικής δύναμης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πομπέο είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι η άρση του εμπάργκο εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και της Κύπρου, την οποία θεωρεί εταίρο της Ουάσιγκτον. Από πλευράς ουσίας, η κίνηση είναι θετική καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί πια να προμηθευτεί αμερικανικά όπλα, όχι όλων των ειδών ακόμα. Και επίσης, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες, πρέπει να δώσει έγκριση το Κογκρέσο, που λόγω των δεσμών της κυπριακής κοινότητας στις ΗΠΑ με βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Όμως, και δίνω ένα παράδειγμα, η Κύπρος δεν θα μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα από τις ΗΠΑ. Ίσως αυτό αλλάξει στη συνέχεια, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε πολύ να σταματήσει την άρση του εμπάργκο και δεν τα κατάφερε. Η άρση του εμπάργκο επιτεύχθηκε μετά από προσπάθειες των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και της ομογενειακής οργάνωσης HALC. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε ότι με την απόφαση για άρση του εμπάργκο εξυπηρετούνται τα κυπριακά και τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή