Όργιο φημολογίας για τη ΓΔΑΕΕ… κόσμος πάει κι έρχεται και το ΥΠΕΘΑ χρωστά “ένα ρημάδι” ΦΕΚ

Αναστάτωση προκάλεσε στο ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μια φήμη που κυκλοφόρησε και ήθελε τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) χθες το μεσημέρι. Η φημολογία έμοιαζε εξαιρετικά αληθοφανής, καθώς συμπεριλάμβανε ακόμα και τα στοιχεία – χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου!

Όπως ήταν φυσικό “άναψαν” τα τηλέφωνα, με όσους είχαν γίνει κοινωνοί της φήμης, να αγωνίζονται να τη διασταυρώσουν! Το σίριαλ δεν είχε λήξει εκεί όμως! Ήταν θέμα χρόνου, όπως αποδείχθηκε, να προκύψει άλλη μια “εκδοχή”.

Σύμφωνα με αυτή, επιβεβαιωνόταν η έλευση του αυτοκινήτου… συγκεκριμένων χαρακτηριστικών στη ΓΔΑΕΕ, που όμως είχε διαφορετικούς επιβάτες! Τον Ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και τον επικεφαλής του Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC: Office for Defense Cooprration)!

Παράλληλα με τη νέα αυτή εκδοχή, το “γαϊτανάκι” των φημών συνέχιζε, θέλοντας το δεξί χέρι του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, τον αντιπτέραρχο Θεολόγο Συμεωνίδη, να έχει μια μέρα νωρίτερα επισκεφθεί τη ΓΔΑΕΕ! Άντε πάλι “συναγερμός” και ψάξιμο!

Πόσο παράλογη ήταν η σκέψη, πως όσοι διέρρευσαν τη φήμη είναι πιθανόν να μπέρδεψαν -σκοπίμως ή από λάθος, αναπαράγοντας οι ίδιοι φήμες που κυκλοφόρησαν- τον πρώην ΥΕΘΑ… με το δεξί του χέρι!Έλα ντε!

Η ουσία είναι ότι πόνεσαν τα κεφάλια των δημοσιογράφων από τα πολλά τηλεφωνήματα, αναζητώντας την άκρη! Άκρη δε βρέθηκε μετά απολύτου βεβαιότητας, αν και υπάρχει πλέον μια εικόνα του τι συνέβη. Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε αυτή.

Ποιος είναι όμως ο λόγος της αναπαραγωγής με τρόπο κάπως… “life-style”, φημολογιών που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν με απόλυτη βεβαιότητα; Είναι είδηση αυτό το “κουτσομπολιό” των διαδρόμων, κι αν ναι, για ποιον λόγο;

Υποκειμενικά μιλώντας, η δική μας ερμηνεία επικεντρώνεται στην κριτική που έχουμε ήδη ασκήσει για τον εξαιρετικά ατυχή χειρισμό της διαδοχής ηγεσίας στη ΓΔΑΕΕ. Ακόμα και σήμερα, πέραν του ότι εκθέτει χωρίς λόγο και αιτία ένα ολόκληρο υπουργείο που γνωρίζει καλά από διαδικασίες  καθώς διαθέτει την εμπειρία θεσμικά να χειρίζεται “αναίμακτα” τέτοιες καταστάσεις.

Ωστόσο, δικαιούται κανείς να αναρωτιέται: Ένας δεν βρέθηκε να “βαρέσει καμπανάκι” και να προτείνει να ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι του φιάσκου τη λογική και τη διαδικασία της διαδοχής ηγεσίας σε μια στρατιωτική μονάδα; Όπου δεν μπορεί να “το κουνήσει” ένας διοικητής, εάν δεν εμφανιστεί και παραλάβει ο επόμενος;

Ο τραγικός χειρισμός αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμα και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 23 ημέρες ήδη εντός του μηνός Νοεμβρίου, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Όπως έγινε γνωστό, η απελθούσα διοίκηση των Κυριακίδη – Μπαλαφούτη έλαβε γνώση περί τα τέλη της πρώτης εβδομάδας του τρέχοντος μηνός, ότι είχε παυθεί -όχι και αντικατασταθεί!- από την 1η Νοεμβρίου.

Κι αυτό είχε γίνει χωρίς καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα να έχουν παραχθεί κάμποσες δεκάδες επισήμων εγγράφων που περιείχαν αποφάσεις για τα ζητήματα που “έτρεχαν”, καθώς ήταν φυσικό όλα να κινούνται σε ρυθμούς… business as usual.

Άρα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, από τη στιγμή που είχαν παυθεί και συνέχιζαν να υπογράφουν, τυπικά και νομικά διέπρατταν αδικήματα, ενώ όσους αφορούσαν οι αποφάσεις και κινούνταν βάσει αυτών, επίσης έμπλεκαν, έστω τυπικά! Διότι στα νομικά και στα θεσμικά, δικαιολογίες του είδους “βρε παιδί μου, είναι προφανές τι εννοούσε”, απλώς δεν υφίσταται.

Έμπλεκαν λοιπόν, είτε διότι κινήθηκαν με βάση μια… “μη απόφαση”, είτε διότι η κίνησή τους βάσει της απόφασης παρήγαγε άκυρα αποτελέσματα! Εδώ το μπλέξιμο είναι ακόμα χειρότερο, διότι ακόμα κι αν τυπικά κάποια στιγμή θα καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα, η διαδικασία επίσης θα πρέπει… τυπικά να επιστρέψει στην προ της έκδοσης της άκυρης απόφασης κατάσταση!

Εάν η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν ασχολείται για να καταλογίσει ευθύνες σε όποιους ευθύνονται γι’ αυτή τη μνημειώδη γκάφα, είναι δικό της πρόβλημα. Φυσικά, σε ευνομούμενες χώρες θα είχε παρέμβει κάποιος εισαγγελέας, ζητώντας τουλάχιστον διευκρινίσεις. Τι συνέβη και γιατί συνέβη. Και βέβαια, πότε σκοπεύει ο μηχανισμός του Δημοσίου να θεραπεύσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που κοντεύει να συμπληρώσει έναν ολόκληρο μήνα.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα όμως θα έπεφτε επί των κεφαλών και “δικαίων”, πλην των “αδίκων”. Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε το DP με αυτό το ζήτημα, υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή συνιστά ό,τι πιο άδικο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η όποια νέα διοίκηση της ΓΔΑΕΕ στα πρώτα της βήματα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που οι επιλογές διαθέτουν τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στα καθήκοντα.

Διότι εάν υπήρχε όντως διερεύνηση της υπόθεσης, δεν θα ετίθετο ερώτημα ζητώντας απάντηση νομική, όχι “πολιτική”, πώς χωρίς να υπάρχει ΦΕΚ διορισμού στη θέση συμμετέχουν σε συσκέψεις ακόμα και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα της υπηρεσίας!

Εάν αυτό γίνεται “ατύπως” είναι λογικό να υποτεθεί ότι με τον ίδιον τρόπο λαμβάνονται και αποφάσεις, δίνονται κατευθύνσεις στις επιμέρους υπηρεσίες. Και αν τελικά ήταν όντως ο Αμερικανός ΑΚΑΜ και ο επικεφαλής του ODC που εμφανίστηκαν το μεσημέρι, με ποια ιδιότητα τους δέχθηκε, αν τους δέχθηκε, ο νέος επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ;

Για ποιον λόγο τον οδηγούν σε κακοτοπιές; Διότι από τη μία “show must go on” όπως γράψαμε την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές, χωρίς να έχουν γίνει σύννομα όπως τελικά αποδείχθηκε. Από την άλλη όμως, η συνάντηση θα είχε από τη μία πλευρά μια επίσημη αντιπροσωπεία και από την άλλη, τυπικά, έναν ιδιώτη!

Για να μην το πάμε ένα βήμα μακρύτερα… Η ΓΔΑΕΕ εδρεύει εντός του “Στρατοπέδου ΦΑΚΙΝΟΥ”. Στα στρατόπεδα δεν μπαίνεις όποτε και όπως θέλεις. Στην είσοδο σε περιμένουν και καταγράφονται τα στοιχεία του αυτοκινήτου και οι επισκέπτες. Διαδικασίες και πρωτόκολλα ασφαλείας γαρ…

Υπάρχει άραγε πιθανότητα να μην τηρήθηκαν επακριβώς οι διαδικασίες ασφαλείας κατά την είσοδο; Πήρε άραγε κανένας τηλέφωνο και είπε “αφήστε τους να περάσουν χωρίς να καταγράψετε στο βιβλίο τα στοιχεία“; Για να μην προκύπτει μια συνάντηση η οποία τυπικά δεν θα έπρεπε να έχει γίνει. Όμως υπάρχει και κάμερα ασφαλείας που καταγράφει όποιον μπαίνει και όποιον βγαίνει.

Είναι δυνατόν άλλα να λέει το βιβλίο (σ.σ. να μη λέει τίποτα) και άλλα να είναι καταγεγραμμένα στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης; Διότι όπως είπαμε εκεί είναι στρατόπεδο. Υπάρχουν υπόλογοι, υπάρχει στρατοπεδάρχης. Γι’ αυτό υπάρχουν διαδικασίες. Για να τηρούνται. Τηρήθηκαν; Απορία διατυπώνεται, όχι οποιοσδήποτε υπαινιγμός.

Κι όλα αυτά έχουν συμβεί, επειδή δεν έχει καν υπάρξει μια τελετή παράδοσης – παραλαβής! Μια επίσημη ανάληψη καθηκόντων! Σχεδόν έναν μήνα μετά την ανακοίνωση των αλλαγών! Χωρίς να έχει ευθύνη η καινούργια ηγεσία! Θα νομιμοποιηθούν όλα αυτά αναδρομικά; Πώς σκοπεύουν να το κάνουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

Φαίνεται όμως ότι η αμφιβόλου νομιμότητας “αναδρομικότητα” αποτελεί πλέον μονόδρομο στην υπόθεση. Για να καλυφθούν οι ηλιθιότητες ορισμένων, που ως συνήθως στην Ελλάδα περνούν δίχως συνέπειες, ακούγεται πως όταν … μας προκύψει επιτέλους το ΦΕΚ του διορισμού των Λάγιου – Παπαδάκη, η ημερομηνία διορισμού θα ορίζεται αναδρομικά. Δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου, ώστε να καλυφθεί το διάστημα κατά το οποίο η ΓΔΑΕΕ παρέμενε τυπικά και ουσιαστικά ακέφαλη.

Και μια τελευταία ερώτηση: Πότε σκοπεύουν να λήξουν το πρόβλημα; Χωρίς να γνωρίζουμε την επακριβή διαδικασία με κάθε της λεπτομέρεια, εικάζουμε ότι είναι χρονοβόρα και εξαρτάται και από άλλες υπηρεσίες (π.σ. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;) και τις υπογραφές κι άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Φυσικά, θα αποτελούσε παράλειψη εάν σε αυτή τη φάση, 23 μέρες μετά, δεν αναφερθεί, ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία να ενημερώσει το υπουργείο. Να υποθέσουμε ότι παριστάνουν πως πώς όλα είναι καλώς καμωμένα; Δεν είναι. Τους διαβεβαιώνουμε.

Όταν μια υπόθεση αυτής της σοβαρότητας -στο επίπεδο της τήρησης της νομιμότητας και των προβλεπομένων διαδικασιών- τραβάει σε μάκρος, εκθέτοντας ολοένα και περισσότερο το ΥΠΕΘΑ, πώς είναι δυνατόν να μην έχουν σηκωθεί τηλέφωνα και ενδεχομένως με τη μερική χρήση της… γαλλικής γλώσσας, να καταστεί εφικτό να “τρέξουν” οι διαδικασίες και να συλλεχθούν άμεσα οι υπογραφές που απαιτούνται; Ή μήπως έχουν; Μπας και λήξει κάποια στιγμή το κακόγουστο αυτό “αστείο”…