Τέλος Κυβερνήτης και Διευθυντής Ναυτιλίας της φ/γ F464 “Κανάρης”

Το Πολεμικό Ναυτικό απάλλαξε των καθηκόντων του τον κυβερνήτη της φρεγάτας F464 «Κανάρης», μετά την προσάραξη το πρωί της Πέμπτης στη βραχονησίδα Αταλάντη, στην πορεία του προς τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τονίζεται: «Σε συνέχεια θαλάσσιου συμβάντος φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ, πρωινές ώρες Πέμπτης 02 Νοεμβρίου 2017, αποφασίστηκε η αντικατάσταση Κυβερνήτου και Διευθυντού Ναυτιλίας – Κατεύθυνσης πλοίου. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 για την επιλογή νέου Κυβερνήτου.

Έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την εξακρίβωση των συνθηκών του συμβάντος και παράλληλα η σύσταση Επιτροπής Πραγματογνωμοσύνης προκειμένου εντοπισθούν τα αίτια του συμβάντος και εξαχθούν ακολούθως συμπεράσματα και διδάγματα προς περαιτέρω εκμετάλλευση».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΟΡΓΗ ΥΠΕΘΑ

Σειρά συσκέψεων φέρεται να είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με τους αρχηγούς του γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ναύαρχο Αποστολάκη και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχο Τσούνη, με αντικείμενο το χθεσινό ατύχημα με τη φρεγάτα F464 «ΚΑΝΑΡΗΣ» που προσάραξε δίπλα στη νησίδα Αταλάντη στον Σαρωνικό, επιστρέφοντας στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρεται εξοργισμένη με το περιστατικό, θεωρώντας το εντελώς αδικαιολόγητο και ως εκ τούτου η πρόθεση είναι να «πέσουν κεφάλια». Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για «άτυχη στιγμή» και μιλούν με καλά λόγια για τον κυβερνήτη της φρεγάτας.

Το περιστατικό είναι σοβαρό και ασχέτως του τι τελικά θα αποφασιστεί, το οποίο ασφαλώς είναι συνάρτηση του αν όντως η ζημιά είναι μικρή ή… μεγαλύτερη, καθώς το πλοίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μπήκε ήδη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, υπό φυσιολογικές συνθήκες επισύρει κυρώσεις σε κάθε Ναυτικό ανά τον κόσμο…

Επίσης, για ευνόητους λόγους, τέτοια «ατυχή περιστατικά» που αφορούν σε μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων κρατιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σκοπός είναι όμως η διερεύνηση και ο εντοπισμός… ενδεχόμενων παθογενειών του συστήματος και να διορθώνονται οι ολιγωρίες και τα λάθη του προσωπικού.

Σε αυτά έχουν ευθύνες πολλοί περισσότεροι στην ιεραρχία από έναν απλό κυβερνήτη του οποίου το σκάφος είτε προσάραξε είτε πήρε φωτιά για «οποιονδήποτε» λόγο. Άρα, εξ ορισμού, ο υπουργός έχει δίκιο να οργίζεται και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί… ο παρορμητισμός του χαρακτήρα του. Για να λέμε τα σύκα, σύκα…