Ώρα μηδέν για το “giant” κοίτασμα της ExxonMobil στο “Γλαύκος” στην Κύπρο, κάποια νέα στοιχεία

Η διαρροή για το νέο μεγάλο κοίτασμα που ανακάλυψε η Exxon Mobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το αποκαλούμενο ως «Οικόπεδο 10», σημαίνει σύμφωνα με έμπειρους και έγκυρους παρατηρητές των ενεργειακών τεκταινομένων του ελληνοκυπριακού χώρου, ότι προετοιμάζεται σιγά σιγά το έδαφος διά των ΜΜΕ για τη μεγάλη ανακοίνωση, τη νέα «γιγαντιαία» ανακάλυψη στην Κύπρο.

Όπως είχε αναφερθεί από τον Δρ. Ηλία Κονοφάγο, οι πιθανότητες ήταν υπέρ μιας ανακάλυψης στο κοίτασμα «Γλαύκος» θα είναι μικρότερη από το αιγυπτιακό κοίτασμα «Zohr», δεδομένου ότι o όγκος της δομής του «Γλαύκος» είναι περίπου ο μισός αυτού του «Zohr». (βλ. αποτύπωση στον χάρτη).

Ωστόσο, ο πολύπειρος ειδικός, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, προειδοποιεί ότι θα πρέπει να κρατήσουμε επιφυλάξεις όσον αφορά το τελικό μέγεθος του κοιτάσματος, αναμένοντας τις τελικές ανακοινώσεις.

Το κοίτασμα αυτό, φαίνεται πως είναι πλούσιο σε «φυσική νεζίνη», δηλαδή έχει πολλούς υγρούς υδρογονάνθρακες, το οποίο είναι ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε, έως ότου η εταιρία που έχει διενεργήσει τις γεωτρήσεις, μας λύσει όλες τις απορίες…

Θα πρέπει ωστόσο να υπενθυμιστεί, ότι το κοίτασμα «Ζohr» της Αιγύπτου περιέχει 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ή περί τα 6 δισεκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου.

Επίσης, να υπενθυμιστεί ότι στη διεθνή αγορά, ένα κοίτασμα θεωρείται «γιγαντιαίο» (giant), όταν τα αποθέματα του είναι της τάξης των 0,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και «υπεργιγαντιαίο» (supergiant) όταν τα αποθέματα υπερβαίνουν τα 3,4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Σε μερικές μέρες θα έχουμε τις απαντήσεις που αναζητάμε…