Όπου βλέπεις Κατάρ να καταλαβαίνεις Τουρκία και ΜΙΤ… Οργή Αράβων

Εκτενές άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro (του Georges Malbrunot) σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ, με αφορμή την εκεί πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν. Γίνεται αναφορά στο «πολύ ασφαλές αεροσκάφος», δώρο του Κατάρ στον Ερντογάν, ως προς το οποίο Γάλλος στρατιωτικός αναφέρει: «Στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας, το Ισραήλ είναι σχεδόν αναντικατάστατο και όταν πρόκειται για την προστασία τους, οι μεγάλοι αυτού του κόσμου ξεχνούν γρήγορα τις βασικές αρχές για να πάρουν το απόλυτο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Κατά τον δ/φο, το Κατάρ, μακριά από το να απομονωθεί από τον πόλεμο που του επιβλήθηκε το 2017 από τους γείτονές του στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οι οποίοι το κατηγορούν, ότι υποστηρίζει ισλαμιστές και τρομοκρατία, εδραίωσε, αντίθετα, τη συμμαχία μεταξύ Ντόχα και Άγκυρας και ενίσχυσε τις τουρκικές θέσεις στον Κόλπο.

Πέρα από την ήδη βαθιά διαίρεση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, αυτός ο νέος άξονας Τουρκίας-Κατάρ, γύρω από την άμυνα του πολιτικού Ισλάμ, χαράζει ένα νέο χάσμα στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, αντιμετωπίζοντας τον άλλο αντεπαναστατικό άξονα και εχθρικό προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Επιπλέον, ο Erdogan έχει ένα χρέος έναντι του Κατάρ, από τη βοήθεια του 2016 και αυτή του Μαϊου, με την διάθεση των 15 δις δολάρια.

«Τούρκοι αξιωματούχοι της MIT βρίσκονται εντός της εσωτερικής και εξωτερικής υπηρεσίας ασφάλειας του Κατάρ, και αντίθετα, οι Καταριανοί είναι ενσωματωμένοι στη MIT στην Τουρκία», αναφέρει Γάλλος πράκτορας εξοικειωμένος με τον Κόλπο, ο οποίος υπογραμμίζει τη νέα διαλειτουργικότητα πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός, που ενοχλεί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ορισμένες φορές βρίσκονται σε ανάγκη.

Και στη Συρία, τα «μεγάλα τουρκικά αυτιά» και αυτά του Κατάρ συνεργάζονται, για να διαχειριστούν τη τζιχάντ, περιορισμένη στο Idlib, που θέλουν να ανακτήσουν η Δαμασκός και η Μόσχα. Η Άγκυρα χρειάζεται τις επαφές του Κατάρ με τους τζιχαντιστές για να επιτύχει τον στόχο της να εξαλείψει τους πιο ριζοσπαστικούς από αυτούς – ξένους μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Εκτός από την πολιτική και επιχειρησιακή υποστήριξή της, η Ντόχα επενδύει όλο και περισσότερο στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. «Το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ είναι ένας από τους πρώτους πελάτες των drones Bayraktar TB-2 που μπορούν να οπλιστούν και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του επόμενου μοντέλου της εταιρείας με επικεφαλής τον Selçuk Bayraktar, γαμπρό του Ερντογάν», όπως αναφέρει το περιοδικό Raid σε ένα ειδικό τεύχος. Η τουρκική βάση που ιδρύθηκε στο Κατάρ… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ