Όπλα λέιζερ για τον US Army κι ένα πενταετές πρόγραμμα (vid.)

Τον προγραμματισμό του Στρατού των ΗΠΑ με τη μορφή πενταετούς σχεδίου ανάπτυξης και δοκιμής οπλικών συστημάτων λέιζερ υψηλής ισχύος που θα έχουν τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών, κοινοποίησε προ ημερών ο αντιστράτηγος James H. Dickinson, διοικητής της Διοίκησης Διαστήματος και Πυραυλικής Άμυνας Στρατού (USASMDC: Space and Missile Defense Command) και της Στρατηγικής Διοίκησης Δυνάμεων Στρατού (ARSTRAT: Army Forces Strategic Command).

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα ο Στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε σειρά δοκιμών (με την ονομασία Hard Kill Challenge) οπλικών συστημάτων λέιζερ για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροχημάτων, όπου συμμετείχαν το ισχύος 5 kilowatt Mobile Expeditionary High Energy Laser (MEHEL, απεικονίζεται στη φωτογραφία και το βίντεο που επισυνάπτονται) και το ισχύος 10 kilowatt λέιζερ εγκατεστημένου επί οχήματος HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck).

Κατά τον αντιστράτηγο Dickinson και τα δύο συστήματα λειτούργησαν εξαιρετικά και οι δοκιμές ήταν απόλυτα επιτυχείς. Μάλιστα σε ό,τι αφορά το ισχύος 5 kilowatt MEHEL σημείωσε ότι η λειτουργία του δεν απαίτησε τεχνικούς αλλά μόνο στρατιωτικό προσωπικό που εκπαιδεύθηκε για διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις ο αντιστράτηγος Dickinson ανακοίνωσε ότι το οικονομικό έτος 2018 θα γίνουν οι δοκιμές οπλικού συστήματος λέιζερ ισχύος 50 kilowatt, το οποίο αποτελεί το κύριο συστατικό ενός συστήματος που φέρει την ονομασία «πρωτότυπο επίδειξης τακτικού οχήματος με λέιζερ υψηλής ισχύος».

Αντικειμενικός σκοπός του Στρατού των ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη μέχρι το 2022 ενός λέιζερ ισχύος 100 kilowatt το οποίο θα επιτρέπει την εμπλοκή μεγαλυτέρου μεγέθους στόχων όπως αεροσκαφών σταθερών και περιστρεφόμενων πτερύγων (ελικοπτέρων).

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο Στρατός των ΗΠΑ ελπίζει ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει Κέντρο Αριστείας Λέιζερ Υψηλής Ισχύος (High-Energy Center of Excellence), στο Redstone Arsenal, της Αλαμπάμα.