Ομολογία αδυναμίας ελέγχου ανομίας, παρακολουθήσεις με “βαλιτσάκια”

Είναι πραγματικά εξαιρετικά υποκριτικό και συνάμα απογοητευτικό να «ανακαλύπτουμε έκπληκτοι» ως χώρα πράγματα τα οποία έχουν απασχολήσει επί μακρόν τη δημοσιότητα, όμως τέτοιες αναφορές στο παρελθόν δεν κινητοποίησαν κανέναν. Έρχεται λοιπόν σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ζαμπίρας, στη Βουλή, να δηλώσει αδυναμία εκ μέρους της Αρχής να ελέγξει την κατάσταση, διότι οι προτάσεις της συνάντησαν την αδιαφορία…

«Ακούγεται ότι υπάρχουν και βαλιτσάκια σε ιδιώτες. Εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό. Εμείς έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις για τον έλεγχο αυτών των βαλιτσακίων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ευδοκιμήσει κάποια νομοθετική ρύθμιση. Άρα δεν ελέγχονται τα ιδιωτικά βαλιτσάκια».

Η ΑΔΑΕ δηλώνει αρμοδιότητα ελέγχου αποκλειστικά για τα επισήμως δηλωθέντα τρία «βαλιτσάκια» παρακολούθησης, τα οποία αξιοποιούν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Διαχείρισης κι Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ).

Όποιος δεν το κατάλαβε λοιπόν, η χώρα δηλώνει αδυναμία να προστατεύσει τους πολίτες της από παράνομες ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν στοιχειώδη δικαιώματα.

Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα βαλιτσάκια φέρονται να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, κατά τη σχετική φημολογία στα χέρια πάμπλουτων ιδιωτών οι οποίοι εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα παρακολουθώντας αντιπάλους… κάθε λογής.

Έχει ακούσει κανείς τίποτα για προβεβλημένα μεγαλοστελέχη των διωκτικών αρχών και των αρχών ασφαλείας της χώρας γενικώς, οι οποίοι «απορροφώνται» από την… αγορά εργασίας στις ομάδες ασφαλείας των πάμπλουτων αυτών επιχειρηματιών και των επιχειρήσεών τους, είτε φανερά είτε κρυφά;

Προφανώς, οι πλούσιοι αυτοί άνθρωποι, έναντι αδρής αμοιβής, αγοράζουν την εμπειρία – και όχι μόνο σύμφωνα με κάποιους – τις υπηρεσίες γενικότερα ανθρώπων οι οποίοι σταδιοδρόμησαν σε τις αρχές ασφαλείας της χώρας. Ασφαλώς και δεν είναι όλοι, είναι όμως αρκετοί και τα ονόματά τους συζητιούνται. Χωρίς βέβαια να κάνουν κάτι – τυπικά – παράνομο.

Υπάρχουν πολλοί που φροντίζουν για την κατάλληλη δικτύωσή τους όταν είναι ακόμα εν ενεργεία. Αποκτούν την επαφή με τα κατάλληλα πρόσωπα, ώστε να τους εξασφαλιστεί μια καλή ζωή μετά την αποστρατεία τους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, η δε φημολογία που συνοδεύει την «κοινωνική» δραστηριοποίηση πολλών εξ αυτών ποτέ δεν ξεκίνησε μετά την αποστράτευσή τους από την υπηρεσία. Τα ίδια και στις Ένοπλες Δυνάμεις…

Σήμερα πληροφορούμαστε από τον αντιπρόεδρο της ΑΔΑΕ, Μιχάλη Σακκά, για -πολιτικές αν καταλάβαμε καλά- δυνάμεις που βάζουν «τρικλοποδιές» στο έργο της Αρχής. Θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που λειτουργούν… υποστηρικτικά στα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών. Θα μας κάνει να… πέσουμε από τα σύννεφα.

Κατά τα άλλα ζητείται η ενίσχυση της Αρχής που χρειάζεται μέσα και προσωπικό για να φέρει σε πέρας την αποστολή της, καθώς η συνεχής βελτίωση της τεχνολογίας έχει μειώσει τη δυνατότητα εξασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών… Είναι προφανές, όταν στελέχη ομολογούν ότι οι έλεγχοι στις συνακροάσεις που έχουν γίνει από την ΑΑΔΕ είναι μόλις δύο από τα τέλη του 2013.