ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: Πρωτοποριακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών

«Κλινικές Μελέτες-Πάντα ένα βήμα μπροστά». Αυτός ήταν ο τίτλος ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εξειδικευμένη σε πληροφοριακά συστήματα κλινικών μελετών ελβετική εταιρεία CLINERION και την εταιρεία SIGMASOFT, αντιπροσώπου της CLINERION στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Διακεκριμένοι επιστήμονες-ιατροί, στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, στελέχη των εταιρειών CRO, αλλά και εκπρόσωποι επιστημονικών ιατρικών εταιρειών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μέσα από ένα διαδραστικό περιβάλλον, την έμπρακτη συμβολή του Ομίλου στην κλινική έρευνα και ανάπτυξη, προς όφελος, πρώτα απ’ όλα των ασθενών, και φυσικά όλων των εμπλεκόμενων μερών του οικοσυστήματος της υγείας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, το σύστημα διαχείρισης κλινικών μελετών, Clinical Trial Management System (CTMS) του Ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, καθώς και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η πρωτοποριακή πλατφόρμα της CLINERION Patient Network Explorer (PNΕx). Επιπρόσθετα, έγινε ειδική μνεία, μέσα από τις μαρτυρίες διακεκριμένων επιστημόνων, στο ευνοϊκό περιβάλλον για τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα και φυσικά στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Τέλος, συζητήθηκαν οι πρωτοπορίες που επιδεικνύει ο Όμιλος, μέσα από την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας ιατρικών δεδομένων, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως επίσης και μέσα από τη δυνατότητα εκπόνησης μελετών βιοϊσοδυναμίας.

Μετά το πέρας της ημερίδας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, δήλωσε: «Η διοργάνωση ημερίδων και η προώθηση συνεργασιών σαν τη σημερινή, οι οποίες προάγουν τη γνώση μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, αποτελεί κεντρικό στόχο του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδεικνύουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας και στον τομέα των κλινικών μελετών, που μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα. Να είστε βέβαιοι ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με όραμα, σκληρή δουλειά και έμφαση στην καινοτομία, θα συνεχίσει να είναι ο πρωταγωνιστής στον μετασχηματισμό του κλάδου και για τα επόμενα 35 χρόνια».

Ο Βασίλης Μπαρδής, γενικός επιχειρησιακός και διοικητικός διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, γενικός διευθυντής Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, ανέφερε: «Στη χώρα μας, με υψηλό βαθμό υστέρησης υπηρεσιών σε θέματα R&D, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πρωτοπορεί και αναδεικνύει την κρισιμότητα της ύπαρξης R&D για τον ασθενή, το σύστημα υγείας, τους επαγγελματίες υγείας και την εθνική οικονομία, καθώς και την αναγκαιότητα για την καθιέρωσή του ως στρατηγική προτεραιότητα της χώρας.

»Η σημερινή επιστημονική συνάντηση είχε στόχο της την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών για το θέμα, καθώς επίσης και τις διαδικασίες ανάπτυξης συνλειτουργιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Όπως διαπιστώθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η οργάνωση, η λειτουργία και το πληροφοριακό σύστημα που έχει αναπτύξει για το R&D, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, μαζί με τους, υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας, ιατρούς επιστήμονες, ικανοποιούν πλήρως τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου».

Ο Μιχάλης Σπανός, γενικός διευθυντής Ψηφιακής Οργάνωσης και Καινοτομίας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, τόνισε: «Βιώνουμε την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία έχει ήδη επηρεάσει τον τομέα της κλινικής έρευνας και ανάπτυξης. Big Data και στατιστικά μοντέλα μπορούν, πλέον, να συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρεση των κατάλληλων κλινικών μελετών για συγκεκριμένες ομάδες συμμετεχόντων. Από την άλλη, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει πια τη δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του πλάνου του ασθενούς, καθώς και των προτεινόμενων πρωτοκόλλων.

»Όσον αφορά τη διαχείρισή του, ο ψηφιακός, ιατρικός του φάκελος δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης των αποτελεσμάτων μίας κλινικής μελέτης. Όλα τα προαναφερθέντα σημεία συνηγορούν σε μία εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση των κλινικών μελετών, από αυτή που γνωρίζαμε, έως τώρα και στη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή».