Ολοκλήρωση εξέλιξης κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους stealth FC-31… too good to be true

Μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια παντελούς απουσίας από τα φώτα της δημοσιότητας, το δεύτερο μαχητικό χαρακτηριστικών stealth της κινεζικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, το FC-31, εμφανίζεται να εξελίσσεται κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον Sun Cong, πρόεδρο της κινεζικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και ερευνητή της AVIC Shenyang Aircraft Design & Research Institute, το νέο μαχητικό θα παρουσιαστεί σύντομα, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις καινοτομίες που ενσωματώνει και φυσικά αποδεικνύοντας ότι η Κίνα ουδέποτε διέκοψε τις προσπάθειες ανάπτυξης ενός νέου stealth μαχητικού μετά το J-20 που εισήλθε σε υπηρεσία μόλις το 2017.

Το δικινητήριο FC-31 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά όταν πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση, τον Οκτώβριο του 2012. Ως το δεύτερο 5ης γενιάς μαχητικό της Κίνας, θα εξασφαλίζει σύμφωνα με τους δημιουργούς του υψηλά επίπεδα επιβιωσιμότητας, όχι μόνο λόγω του χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους του, αλλά και λόγω του ότι θα επιτυγχάνει πρωτοποριακά επίπεδα επίγνωσης της τακτικής κατάστασης για τα πληρώματα που το πετούν αλλά και σταθμούς στο έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα που θα παίρνουν εικόνα από τα συστήματά του.

Σημαντικότεροι συντελεστές αυτής της δυνατότητας θα είναι το προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας και Ηλεκτρονικού Πολέμου που θα φέρει, ένα μεγάλης υπολογιστικής ισχύος σύστημα συλλογής, διαχείρισης και διανομής πληροφοριών με προηγμένο λογισμικό και η δυνατότητά του να φέρει μεγάλη ισχύ πυρός αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους/επιφανείας εσωτερικά.

Η κατασκευάστρια AVIC γνωστοποίησε ότι το μέγιστο βάρος απογείωσης του (MTOW) FC-31 θα ανέρχεται σε 25 μετρικούς τόνους, η ακτίνα μάχης του (combat radius) θα φτάνει τα 1200 χιλιόμετρα και η μέγιστη ταχύτητα πλεύσης του θα είναι 2.205 χ.α.ω. ή Mach 1.8.

Το οπλικό φορτίο που θα μπορεί να μεταφέρει εσωτερικά και εξωτερικά θα φτάνει τους οκτώ τόνους και η ωφέλιμη επιχειρησιακή του ζωή θα μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα 30 περίπου ετών! Πολύ καλά για να είναι αληθινά όλα αυτά…

Η φωτογραφία του αρχικού πρωτοτύπου που παραθέτουμε, δείχνει ένα μαχητικό μέσων διαστάσεων που πολύ δύσκολα μπορεί να φιλοξενήσει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και ιδίως το αναφερόμενο οπλικό φορτίο…

Η δε μεγάλη ακτίνα μάχης που έχει δημοσιοποιηθεί, προϋποθέτει και τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων καυσίμου εσωτερικά! Ένα λογικό συμπέρασμα επομένως, είναι ότι αυτό που θα παρουσιαστεί ως FC-31 θα είναι στις ίδιες μεν (ή παρεμφερείς) σχεδιαστικές γραμμές, αλλά πολύ μεγαλύτερο ως αεροσκάφος, ή ότι τα νούμερα που έχουν ανακοινωθεί θα ισχύουν “υπό προϋποθέσεις” και περιορισμούς…