Ολλανδικά F-35A βομβάρδισαν στόχο σε απόσταση… 9.000 χλμ! (vid.)

Μια πραγματικά εντυπωσιακή άσκηση βομβαρδισμού σε μεγάλη απόσταση πραγματοποίησαν στις 12 και 13 Ιουνίου δύο ολλανδικά μαχητικά F-35A.

Η άσκηση με την κωδική ονομασία Rapid Reaction Test περιελάμβανε δύο ολλανδικά F-35A του 323ου Σμήνους Δοκιμών και Αξιολόγησης τα οποία απογειώθηκαν από την αμερικανική αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια με αποστολή την καταστροφή στόχου σε πεδίο ασκήσεων στην…. Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα μια πραγματικά εντυπωσιακή αιφνιδιαστική άσκηση βομβαρδισμού πραγματοποίησαν στις 12 Ιουνίου δύο ολλανδικά F-35A.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της άσκησης δύο αεροσκάφη F-35A συνοδεία ενός μεταγωγικού C-17 της Αεροπορίας των ΗΠΑ με 18 Ολλανδούς μηχανικούς και ενός ιπτάμενου τάνκερ KDC-10 της Αεροπορίας της Ολλανδίας απογειώθηκαν από την βάση Edwards στην Καλιφόρνια και ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Ολλανδία.

Όμως ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο ιπτάμενο τάνκερ KDC-10 της Αεροπορίας της Ολλανδίας εμπόδισε τον σχεδιασμένο ανεφοδιασμό των ολλανδικών μαχητικών από το ιπτάμενο τάνκερ με συνέπεια τα δύο F-35A να αναγκαστούν να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση του Goose Bay στο Καναδά και να αναμένουν ένα δεύτερο ιπτάμενο τάνκερ KDC-10 να αφιχθεί από την Ολλανδία.

Την επόμενη ημέρα 13 Ιουνίου τα δύο μαχητικά ξεκίνησαν την πτήση τους για το πεδίο ασκήσεων Vlieland και μετά από ένα ταξίδι συνολικής απόστασης 9.000 χλμ έπληξαν το στόχο τους με δύο κατευθυνόμενες βόμβες GBU-49 Enhanced Paveway II και δύο GBU-12 Paveway II τις οποίες έφεραν στο εσωτερικό χώρο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Και οι τέσσερις βόμβες έπληξαν το στόχο με επιτυχία ολοκληρώνοντας μια άσκηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με το αεροσκάφος F-35A επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα του αμερικανικού αεροσκάφους να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις κρούσης μεγάλης εμβέλειας όπως να πλήξουν έναν στόχο στην δυτική Ευρώπη έχοντας απογειωθεί από την Καλιφόρνια 9.000 χλμ. από την αεροπορική βάση που απογειώθηκαν…..