Ολλανδία: Ο Βίλντερς θέλει διαγωνισμό γελοιογραφίας για τον Μωάμεθ

Ο Ολλανδός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς επαναφέρει το σχέδιο του για τη διοργάνωση διαγωνισμού γελοιογραφίας με θέμα τον “προφήτη” Μωάμεθ, πάνω από ένα χρόνο μετά την ακύρωση παρόμοιας πρωτοβουλίας του, έπειτα από απειλές κατά της ζωής του. Με ανάρτησή του στο Twitter ο Βίλντερς προσκάλεσε τους ακόλουθούς του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να του «στείλουν γελοιογραφίες του Μωάμεθ». Ο βουλευτής επιθυμεί να οργανώσει τον διαγωνισμό στο κτίριο του ολλανδικού κοινοβουλίου, στη Χάγη, επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης.

Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2018 την πρόθεσή του να οργανώσει έναν τέτοιο διαγωνισμό, πριν τον ακυρώσει, αφού έγινε στόχος απειλών κατά της ζωής του. Η πρωτοβουλία είχε συγκεντρώσει έντονες επικρίσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα. Στο Πακιστάν έγιναν ογκώδεις διαδηλώσεις μετά από κάλεσμα του ισλαμιστικού κόμματος Ταχρίκ-ε-Λαμπάικ. Ο ηγέτης του κόμματος, Χαντίμ Χουσάιν Ρίζβι, είχε ζητήσει να απελαθεί ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στο Ισλαμαμπάντ.

Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Πακιστανό άνδρα σε 10 χρόνια κάθειρξης τον περασμένο Νοέμβριο για προετοιμασία «τρομοκρατικής επίθεσης» κατά του βουλευτή. Ο Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη στη Χάγη, είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο Facebook όπου δήλωνε ότι ήθελε να στείλει τον Βίλντερς «στην κόλαση» και κάλεσε άλλους μουσουλμάνους να τον υποστηρίξουν.

Ο βουλευτής αποφάσισε δύο ημέρες αργότερα να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Την επόμενη μέρα, ένας νεαρός Αφγανός μαχαίρωσε δύο Αμερικανούς τουρίστες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ. Καταδικασμένος σε 26 χρόνια κάθειρξης τον Οκτώβριο, ο Αφγανός είπε ότι πραγματοποίησε την επίθεση για να «προστατεύσει τον προφήτη Μωάμεθ», αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του Γκέερτ Βίλντερς.

Η απεικόνιση του “προφήτ”η Μωάμεθ απαγορεύεται στο Ισλάμ. Οι γελοιογραφίες του θεωρούνται άκρως προσβλητικές από τους περισσότερους μουσουλμάνους. Το 2005 η δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσίευσε σκίτσα με τον Μωάμεθ, πυροδοτώντας κύμα κινητοποιήσεων στον μουσουλμανικό κόσμο ενώ έγιναν και πολλές απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του εκδότη και του σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκορντ. Δέκα χρόνια αργότερα, δυο εξτρεμιστές ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι, γνωστό για τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ που δημοσίευε, και σκότωσαν 12 ανθρώπους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ