Όλη η αλήθεια για την Αγία Σοφία από έναν Τούρκο δημοσιογράφο…

O Βεχμπί Καρά είναι ένας ακόμα Τούρκος ισλαμιστής αρθρογράφος που γράφει στην φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ. Σε άρθρο του έγραψε: «Οι πιστοί (οι μουσουλμάνοι) βλέπουν την Αγιά Σοφιά ως σύμβολο της κυριαρχίας του Ισλάμ. Είναι μια αιμορραγούσα πληγή (επειδή είναι μουσείο αι όχι τζαμί). Η μετατροπή της σε τζαμί θα αποτελέσει μια νέα Άλωση της Πόλης. Όσο παραμένει μουσείο η κατάκτηση των Σταυροφόρων παραμένει»…

ΤΟΥ: Burak Bekdil
ΠΗΓΗ: Meforum.org

Η έλλειψη γνώσης είναι εμφανής και μεταξύ των τζιχαντιστών χειριστών της πένας και ότι τον πολυβόλων. Θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον αν ένα φυτό μάθαινε ποτέ να γράφει και να διαβάζει. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας που κτίστηκε από τον Μανουήλ Α’ Μεγαλοκομνηνό το 1238-63 μετατράπηκε σε τζαμί από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β το 1461. Οι αγιογραφίες της καλύφθηκαν με σοβά. Το 1964 έγινε μουσείο και το 2013 και πάλι τζαμί.

Οι φανατικοί παραπονέθηκαν πως «οι πιστοί υποχρεώθηκαν να προσευχηθούν ενώπιον χριστιανικών εικόνων και ζήτησαν να αρθεί η απαγόρευση ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ τέτοιων «αντικειμένων» στα τζαμιά τους». Κανείς τους δεν ενδιαφέρεται για το γιατί τα «χριστιανικά αντικείμενα» βρέθηκαν στο «τζαμί».

Ο ομώνυμη εκκλησία της Κωνσταντινούπολης κτίστηκε το 537 και υπήρξε ο μεγαλύτερος ορθόδοξος καθεδρικός ναός και έδρα του πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο της Λατινοκρατίας (1204-1261).

Το 1453 ο Μωάμεθ, ο επιλεγόμενος «πορθητής», διέταξε τη μετατροπή της σε τζαμί. Οι καμπάνες, οι άγιες τράπεζες, τα εικονοστάσια της, τα ιερά της σκεύη, τα άγια λείψανα, όλα απομακρύνθηκαν από τον ιερό ναό. Τα ψηφιδωτά που εικόνιζαν τον Χριστό, την Παναγία και τους αγίους, καλύφθηκαν με σοβά ή απομακρύνθηκαν και ισλαμικά σύμβολα σχεδιάστηκαν.

Το 1935 η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε μουσείο. Από τότε οι Τούρκοι ισλαμιστές ασκούν πιέσεις για την εκ νέου μετατροπή της σε τζαμί. Γιατί όμως οι Τούρκοι που διαθέτουν, αναλογικά τα περισσότερα για τον πληθυσμό τους, τζαμιά στον μουσουλμανικό κόσμο επιμένουν για ένα κτίσμα που ήταν εκκλησία για περίπου 15 αιώνες;

Ακούστε λοιπόν «κατακτητές»… «Και όμως γυρίζει!». Μπορεί να νομίζεται ακόμα πως η Γη είναι επίπεδη, μερικοί από σας μπορεί να νομίζουν πως η Αγιά Σοφιά κτίστηκε ως τζαμί και πρέπει να ξαναγίνει τζαμί.

Όμως η Αγιά Σοφιά κτίστηκε πάνω από ένα αιώνα πριν την εμφάνιση του Ισλάμ. Δηλαδή φτιάχτηκε όταν δεν υπήρχε Ισλάμ, όπως ακριβώς η Ιερουσαλήμ ήταν πρωτεύουσα του Εβραϊκού Βασιλείου πάνω από 16 αιώνες πριν τη γέννηση του Ισλάμ.

Δεν μπορείτε λοιπόν να λέτε πως η Ιερουσαλήμ είναι ιερή σας πόλη. Τυχεροί οι Κινέζοι που δεν διεκδικείται και το Πεκίνο ως ιερή μουσουλμανική πόλη ή μάλλον εσείς είστε τυχεροί που δεν το διεκδικείται και δεν πολεμάτε για αυτό…

Και είναι τουλάχιστον αστείο να προσβάλλεστε όταν κάποιος ονομάζει την «ιερή σας Ινσταμπούλ» με το πραγματικό της όνομα, Κωνσταντινούπολη. Είναι τουρκική πόλη και δεν μπορεί να φέρει το ελληνικό της όνομα; Αλήθεια; Και από πού προέρχεται το τουρκικό της όνομα; Συγνώμη που το θυμίζω αλλά προέρχεται από το ελληνικό «εις την Πόλην»!

Και ξανά συγνώμη αλλά και η πρωτεύουσάς σας η Άγκυρα έχει ελληνικό όνομα προερχόμενο από τη λέξη άγκυρα. Μήπως θέλετε να μάθετε και από ποια πόλη ο αγαπημένος σας πρόεδρος Ερντογάν κατάγεται; Από το Ριζέ, δηλαδή το Ριζαίο, γνωστό ως Ριζούντα του Πόντου. Μπορείτε να βρείτε από ποια γλώσσα προέρχεται το όνομα αυτό;