ΟΗΕ: Ο Τζάρεντ Κούσνερ θα παρουσιάσει το σχέδιο Τραμπ για το μεσανατολικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη για την παρουσίαση από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του αμερικανικού σχεδίου ειρήνευσης για την Μέση Ανατολή που έχει ήδη απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους και την πλειοψηφία του αραβικού κόσμου, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να εκθέσει αυτό το σχέδιο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και να ακούσει τις θέσεις των 14 άλλων κρατών μελών του ΣΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αυτή η συνεδρίαση έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα πριν την άφιξη του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται στις 11 Φεβρουαρίου να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να διατυπώσει την αντίθεσή του στο αμερικανικό σχέδιο, απαιτώντας την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Με αφορμή την επίσκεψη Αμπάς, οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ, μέσω της Τυνησίας, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις για το περιεχόμενο αυτού του μελλοντικού σχεδίου ψηφίσματος, στο οποίο οι ΗΠΑ αναμένεται να αντιταχθούν, εάν χρειαστεί ασκώντας βέτο, στην περίπτωση που το σχέδιο λάβει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τις ελάχιστες απαιτούμενες εννέα ψήφους για την έγκρισή του.

Στα τέλη του 2017, ένα ψήφισμα συνταγμένο από τους Παλαιστινίους για την καταδίκη της μονομερούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ από την Ουάσινγκτον ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, είχε συγκεντρώσει 14 ευνοϊκές ψήφους, αλλά οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο ενάντια στην υιοθέτησή του.

Παρόμοιο ψήφισμα που προτάθηκε στη συνέχεια, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαρτίζεται από 193 μέλη και όπου το δικαίωμα αρνησικυρίας δεν υφίσταται, είχε λάβει 128 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 35 αποχές, ενώ 21 χώρες επέλεξαν να μην παραστούν.

Ο Κούσνερ είναι ο αρχιτέκτονας του αποκαλούμενου ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ, και το οποίο απορρίφθηκε το Σάββατο από τον Αραβικό Σύνδεσμο και σήμερα από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον το Σάββατο ανακοίνωσε ότι συμμετέχει σε εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη για να πείσει τα μέλη του να μην υποστηρίξουν την παλαιστινιακή δράση που είναι εχθρική προς το σχέδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ