Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν για την Λιβύη και την εφαρμογή εμπάργκο όπλων

Το θέμα με τη Λιβύη και το εμπάργκο όπλων θα τεθεί επί τάπητος σήμερα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, των 27 κρατών μελών της Ένωσης. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Δένδιας για το Συμβούλιο, ενώ ο Έλληνας υπουργός θα έχει και άτυπο πρόγευμα εργασίας με τη συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να επιτηρείται το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από τον ΟΗΕ, το 2011. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την επανενεργοποίηση ναυτικής αποστολής η οποία είχε ανασταλεί εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των μελών της ΕΕ για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, το Συμβούλιο δεν αναμένεται ούτε σήμερα να ανάψει το πράσινο φως για μια τέτοια κίνηση αλλά ούτε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Ζοζέπ Μπορέλ έχει χαρακτηρίσει κρίσιμη μια τέτοια κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη. Παρόλα αυτά, η πρόταση για ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να γίνονται διασώσεις μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητηθούν, επίσης, το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό που έγινε γνωστό ως «Συμφωνία του Αιώνα» καθώς και η σχέση της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του Τραμπ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή έχει επικρίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο κ. Δένδιας θα λάβει αρχικά μέρος στο άτυπο πρόγευμα εργασίας, με τη συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Κατά τη διάρκεια του προγεύματος θα εξεταστεί η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας, καθώς και η αποκατάσταση των πληγών από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στα τέλη Νοεμβρίου. Επιπλέον, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Στη συνέχεια, θα βρεθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.