Οι Τούρκοι χάνουν στην Ινδία ένα πολύ μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα…

Ισχυρό πλήγμα στην τουρκική ναυπηγική βιομηχανία πρόκειται να επιφέρει η απόφαση της Ινδίας να καθυστερήσει την έναρξη υλοποίησης του ναυπηγικού προγράμματος κατασκευής πέντε πλοίων ανεφοδιασμού Στόλου εκτοπίσματος 45.000 τόνων από την τουρκική κοινοπραξία TAIS.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 2,3 δις δολαρίων αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης από πέντε υποψηφίους, την γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), την ιταλική Fincantieri, την ισπανική Navantia, τη ρωσική Rosboronexports (ROE) και την τουρκική κοινοπραξία TAIS.

Μετά από την ολοκλήρωση των σταδίων αξιολόγησης στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού έφτασαν η γερμανική εταιρεία, η ρωσική και η τουρκική κοινοπραξία η οποία τελικά το περασμένο καλοκαίρι κέρδισε το διαγωνισμό και σχεδίαζε να ναυπηγήσει τα πλοία σε συνεργασία με τα ινδικά ναυπηγεία Hindustan Shipyard Limited (HSL).

Όμως οι πρόσφατες αρνητικές για την Ινδία δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σε συνδυασμό με την έναρξη ναυπήγησης της πρώτης από τις τέσσερις πακιστανικές φρεγάτες τουρκικής σχεδίασης κλάσης Ada, το Νέο Δελχί αποφάσισε να σταματήσει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσε στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ινδικού ναυτικού και της τουρκικής TAIS.

Η νέα αυτή εξέλιξη θέτει σε αμφιβολία της νίκη των Τούρκων στον Ινδικό διαγωνισμό και προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το μέλλον τόσο του προγράμματος όσο και για το μέλλον της τουρκικής κοινοπραξίας.