Οι τουρκικές “αγριάδες” δεν περνούν με τη Ρωσία… εκεί συζητούν πολιτισμένα

Τα αντριλίκια των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενίοτε και για εσωτερική κατανάλωση, απευθύνονται παντού, όμως στην περίπτωση της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεικνύονται κούφιοι λεονταρισμοί που αποκαλύπτουν τη θρασύδειλη φύση των γειτόνων…

Τις προηγούμενες ημέρες οι Τούρκοι ξιφούλκησαν κατά πάντων για το ότι οι Κούρδοι του YPG δεν έχουν αποχωρήσει από τη βόρεια Συρία, επειδή έτσι το θέλει η Άγκυρα, απειλώντας με νέα στρατιωτική επιχείρηση. Στην περίπτωση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας όμως, η Άγκυρα έχει… μάθει τρόπους, έχοντας αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν της “πολιτισμένης συζήτησης”.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η σημερινή δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού εν αποστρατεία Χουλούσι Ακάρ, ότι η χώρα του συζητά με τη Ρωσία για το πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παραμονής δυνάμεων του κουρδικού YPG σε περιοχές που καλύπτονται από τη συμφωνία για τη βόρειο Συρία.

Μπορεί οι Τούρκοι να απειλούσαν με νέα στρατιωτική επιχείρηση, όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πως η αποχώρηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πως η Τουρκία είχε διαβεβαιώσει τη χώρα του ότι δε σκοπεύει να κινηθεί στρατιωτικά.

Ο Χουλούσι Ακάρ ανέφερε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την Τουρκία στις 29 Οκτωβρίου ότι 34.000 μαχητές και 3.200 βαρέα όπλα έχουν αποσυρθεί από από τη “ζώνη ασφαλείας” πλάτους 30 χιλιομέτρων. Η ζώνη εκτείνεται από τα τουρκικά σύνορα προς την συριακή ενδοχώρα.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι κουρδικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή της Μανπίτζ. Άλλο ένα σημείο τουρκικού παραλογισμού, είναι το ότι δηλώνουν ότι στην επαρχία Ιντλίμπ θα υπάρξει κατάπαυση πυρός, όταν αποχωρήσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς έτσι το συμφώνησαν με τη Ρωσία.

Ξεχνούν μάλλον οι Τούρκοι ότι βρίσκονται στο έδαφος ξένης χώρας. Οι ίδιοι πραγματοποίησαν εισβολή. Οι Ρώσοι βρίσκονται εκεί τουλάχιστον μετά από πρόσκληση. Έχει σημαντική διαφορά σε κάθε περίπτωση…