Οι Ρώσοι διαψεύδουν τα περί καθυστερήσεων στο πρόγραμμα των Avangard

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο υφυπουργός άμυνας της Ρωσίας Yuri Borisov διαβεβαίωσε μέσω δηλώσεών του στις 2 Ιουλίου ότι ο πολυηχητικός Avangard παράγεται χωρίς καθυστερήσεις και θα ενταχθεί σε υπηρεσία, βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε καταρτιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης και δοκιμών του.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση σε δημοσίευμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, στο οποίο αναφέρθηκε ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν στοιχεία που αποκαλύπτουν πώς η διαδικασία παραγωγής καθυστερεί λόγω έλλειψης κρίσιμων υλικών όπως ανθρακονήματα.

Από το σύνθετο αυτό υλικό είναι κατασκευασμένα συγκεκριμένα τμήματα του όπλου, τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν σε επαρκείς ποσότητες, όντας παράλληλα και αναξιόπιστα. Για αυτούς του λόγους, το δημοσίευμα του CNBC υποστήριζε ότι με βάσει τα διαθέσιμα στοιχεία το όπλο δεν θα είναι επιχειρησιακό εντός του 2020, όπως είναι προγραμματισμένο…

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας λοιπόν διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες και μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει την κατασκευή 31 συνολικά σιλό εκτόξευσης πυραύλων Yars και Avangard. Ο τελευταίος δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2004.

Λειτουργεί ως κανονικός βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος αναπτύσσει πολυηχητικές ταχύτητες και στο ανώτερο τμήμα της τροχιάς του αποδεσμεύει (ή μετατρέπεται σε) ένα πολυηχητικό όπλο κατολίσθησης (χωρίς πρόωση) το οποίο έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την πολύ υψηλή ταχύτητα πλεύσης του ακόμη και σε χαμηλά (πυκνά) στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας, διαρρηγνύοντας μέσω ελιγμών κάθε αντιβαλλιστική πυραυλική άμυνα!

Πάντα σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ, το νέο όπλο θα ενταχθεί σε υπηρεσία στη Μεραρχία Dombarovsky στην περιοχή Orenburg μέχρι το τέλος του 2019.