Οι πρώτοι Δανοί & Νορβηγοί του Χίτλερ: Σώμα “Δανία”, Λεγεώνα “Νορβηγία”

Μετά την κατάληψη της Δανίας και της Νορβηγίας οι Γερμανοί αναζήτησαν εθελοντές για τη μάχη τους κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Στις 28 Ιουνίου 1941 συγκρότησαν το εθελοντικό «Ελεύθερο Σώμα Δανία». Στο σώμα κατατάχθηκαν αρχικά 480 Δανοί. Οι άνδρες αυτοί έλαβαν στολές των SS και στάλθηκαν στο Αμβούργο για εκπαίδευση. Στα τέλη του 1941 το σώμα είχε δύναμη δύο ταγμάτων με συνολική δύναμη 1.160 ανδρών και θεωρήθηκε έτοιμο να αποσταλεί στο Ανατολικό Μέτωπο.

Επικεφαλής τέθηκε ένας Δανός o Κρίστιαν Πέντερ Κρίσινγκ, που όμως εκδιώχθηκε το 1942 ως μη απόλυτα φιλοναζιστής. Κατόπιν τη διοίκηση ανέλαβε ο ναζιστής Δανός, γερμανικής καταγωγής, Κρίστιαν φον Σάλμπουργκ. Το σώμα αρχικά εντάχτηκε στην 3η Μεραρχία SS «Totenkopf» (νεκροκεφαλή) που μαχόταν βόρεια με την Ομάδα Στρατιών «Βορράς».

Μετά την ήττα των Γερμανών στις πύλες της Μόσχας οι Σοβιετικοί αντεπιτέθηκαν και στην περιοχή του Λένινγκραντ, στις αρχές του 1942, παγιδεύοντας έξι γερμανικές μεραρχίες – θύλακας Ντέμιανσκ. Οι Γερμανοί παρόλα αυτά άντεξαν και σχεδιάστηκε μια επιχείρηση διάσπασης του κλοιού. Μέρος της απελευθερωτικής δύναμης ήταν και το Ελεύθερο Σώμα «Δανία». Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr