Τουρκία-Ρωσία: Οι πρόεδροι “κρατούν γερά” τον Τραμπ, πώς αλλιώς να εξηγηθεί…

Η προσβολή για τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν τεράστια. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας καθύβρισε τον Γάλλο ηγέτη, όπως πάντα, με αισχρούς χαρακτηρισμούς. Μπορεί και να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… Αυτή είναι η μία σκηνή… Στην Ευρώπη. Η δεύτερη σκηνή του δράματος, αφορά την Αμερική. Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει στα δάκτυλα του την υπερδύναμη, η οποία δείχνει να τον φοβάται. Εκτός αν πρόκειται για τον ύπατο εκβιασμό του Αμερικανού Πλανητάρχη από τον Τούρκο πρόεδρο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Εδώ και μεγάλο διάστημα κυκλοφορεί αυτή η εκδοχή, που ενισχύθηκε από τις αποκαλύψεις πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του παρασκηνίου στα άδυτα του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας “κρατούν γερά” τον κ. Τραμπ. Πως να δικαιολογηθεί αλλιώς η στάση του απέναντι στον Ερντογάν και τον Πούτιν;

Καλώς έπραξε ο κ. Μακρόν και ανακάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στο Παρίσι για διαβουλεύσεις. Αλλά δεν πρέπει να μείνει μέχρι εκεί. Δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του, ο οποίος μετρά τις σχέσεις μεταξύ των χωρών ανάλογα με τα προσωπικά και επιχειρηματικά του συμφέροντα και όταν οι περισσότεροι συνεργάτες του, εκτός του γαμπρού του φυσικά, τον καλούν να τιμωρήσει την Τουρκία, αυτός να αρνείται.

Υπάρχει πλέον σοβαρότατο ζήτημα. Αν η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ασχοληθεί με τη σκανδαλώδη σχέση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν, αντί της υπόθεσης της Ουκρανίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είχε παραιτηθεί. Και υπάρχουν πολλά στοιχεία γι’ αυτήν αμαρτωλή και ανάρμοστη σχέση.

Η αλήθεια είναι ότι την Παρασκευή, η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με ισχυρό τρόπο στην ομολογία του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας ότι πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400, και ότι δεν θα ζητήσει την άδεια των Αμερικανών αν θα κάνει, ή δεν θα κάνει δοκιμές.

Αυτό ήταν και το νόημα της ερώτησης που κατέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ιστοσελίδα μας Hellas Journal, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει πολλές φορές πως η λειτουργία του ρωσικού συστήματος σημαίνει κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Βεβαίως, η Ουάσιγκτον είχε απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις όταν αγόρασε το ρωσικό σύστημα. Δεν υλοποίησε την απειλή της. Και βεβαίως οι Αμερικανοί απείλησαν με κυρώσεις και όταν η Τουρκία παρέλαβε τους S-400. Ούτε τότε ανακοίνωσαν κυρώσεις. Οπότε, και μετά τη νέα απειλή, για τη λειτουργία του συστήματος, πολλοί σοβαροί άνθρωποι στην αμερικανική πρωτεύουσα, κρατούν μικρό καλάθι.

Να εξηγήσουμε για τους αναγνώστες μας ότι οι αμερικανικοί νόμοι προβλέπουν ισχυρές κυρώσεις για περιπτώσεις όπως αυτή της Τουρκίας, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε βέτο και οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν ποτέ. Πρόκειται για «εγκληματική» διπλωματική πράξη, διότι ο Ερντογάν εξέλαβε το βέτο ως πράσινο φως για να συνεχίσει τις παρανομίες του. Ο κ. Τραμπ ευθύνεται για την ψυχασθενική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ