Οι λεπτομέρειες της LOR της Πολωνίας στις ΗΠΑ για τα F-35A Lightning II

Στην απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί μαχητικά 5ης γενιάς F-35 Lightning II είχαμε αναφερθεί προ ημερών. Μία σχεδόν εβδομάδα αργότερα, έρχεται η είδηση της αποστολής LOR από την πολωνική πλευρά προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να επιβεβαιώσει τόσο την είδηση σχετικά με το οριστικό της πολωνικής απόφασης, όσο και σχετικά με τον αριθμό των αεροσκαφών που ζητά να αποκτήσει η Πολωνική Αεροπορία.

Η LOR λοιπόν αιτείται την αγορά 32 συνολικά μονάδων προς αντικατάσταση του συνόλου των μαχητικών ρωσικής κατασκευής και προέλευσης MiG-29 Fulcrum και Su-22 Fitter, μέσω της συγκρότησης δύο πολεμικών Μοιρών. Στο “πακέτο” συμπεριλαμβάνονται η λογιστική υποστήριξη των αεροσκαφών και υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προγενέστερο αφιέρωμά μας στο συγκεκριμένο ζήτημα, η πολωνική προμήθεια θα χωριστεί σε δύο μέρη, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της σε βάθος χρόνου δεκαετίας περίπου…

Αρχικά θα αποκτηθούν επομένως 16 μαχητικά μαζί με εξοπλισμό εκπαίδευσης, υποστήριξης, συντήρησης και επανεξυπηρέτησης στο έδαφος, ενώ από το 2026 θα παραληφθεί και δεύτερη παρτίδα ίδιου αριθμού μαχητικών F-35A.

Εντός των επόμενων πέντε ετών επομένως, η Πολωνική Αεροπορία θα είναι αποκλειστικά εξοπλισμένη με μαχητικά και αερομεταφερόμενα όπλα κατασκευής και προέλευσης ΗΠΑ. Η ίδια διαδικασία αναμένεται να λάβει χώρα και στο στόλο των αεροσκαφών υποστήριξης (μεταφορικά αεροπλάνα και ελικόπτερα), με πιο αργούς όμως ρυθμούς.

Σημειώστε ότι πέρα από την προμήθεια των 48 μαχητικών F-16C/D Block 52+, η Πολωνική Αεροπορία έχει εντάξει σε υπηρεσία και 70 στρατηγικά όπλα οριζόντιας πλεύσης μακρού πλήγματος, τύπου AGM-158B JASSM-ER, ονομαστικής ακτίνας 900 περίπου χιλιομέτρων…