Οι Κούρδοι δεν έχουν αποσυρθεί από την “ασφαλή” ζώνη, λέει ο Ερντογάν

Η ασφαλής ζώνη στη Συρία θα μπορούσε να διευρυνθεί εάν συνεχιστούν οι κουρδικές επιθέσεις στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ρωσία ξεκινούν από την 1η Νοεμβρίου κοινές περιπολίες σε μια περιοχή πλάτους επτά χιλιομέτρων στην ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία.

Προειδοποίησε, δε, ότι η Άγκυρα διατηρεί το δικαίωμα να ξεκινήσει ακόμη μία στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), αν δεν αποσυρθούν στα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

«Δεν έχουν αποσυρθεί οι Κούρδοι από την ασφαλή ζώνη»

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η αποχώρηση των Κούρδων από τα σύνορα της Συρίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ανακοίνωσε στις 29 Οκτωβρίου ότι η απόσυρση των Κούρδων πολιτοφυλάκων από την ασφαλή ζώνη στη βορειοανατολική Συρία είχε ολοκληρωθεί.

Ο κ. Ερντογάν έκανε επίσης λόγο για χώρες στην Ευρώπη οι οποίες στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και υποστήριξε ότι «το φίδι της τρομοκρατίας που ταΐζετε σήμερα με τα χέρια σας, τελικά θα γυρίσει να σας δαγκώσει», σύμφωνα με το Anadolu.

​Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μαραθώνιων συνομιλιών στο Σότσι ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συριακές δυνάμεις θα διευκόλυναν την απομάκρυνση Κούρδων μαχητών από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας εντός 150 ωρών. Μετά την απόσυρση, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αξιωματικοί θα περιπολούν τα σύνορα για να αποτρέψουν τυχόν συγκρούσεις στην περιοχή.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία στόχευε σε δυνάμεις του ISIS και σε Κούρδους μαχητές, καθώς οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα.