Οι Κινέζοι κατάσκοποι διαφέρουν πολύ από τους άλλους… και απειλούν

Οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κινέζικη κατασκοπευτική απειλή είναι σε μεγάλο βαθμό άμορφη, αποτελούμενη από ένα τεράστιο ανθρώπινο δίκτυο που διακινεί πάμπολλα στοιχεία πληροφοριών. Αλλά, διάφορα στοιχεία δείχνουν ότι η κινεζική κατασκοπεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί και πιο παραδοσιακές μεθόδους συλλογής πληροφοριών, και μάλιστα συγκεντρωτικά.

Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η φαινομενικά μοναδική προσέγγιση της Κίνας για τη απόκτηση πληροφοριών έχει γίνει γνωστή με διάφορα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των προσεγγίσεων «ανθρώπινο κύμα», «μωσαϊκό» ή «χιλιάδες κόκκοι άμμου». Τελικά, είναι μια άποψη των κινεζικών μεθόδων επιχειρήσεων σε θεμελιώδη αντίθεση με τις κανονικές πρακτικές κατασκοπείας, ή κάτι πιο πολύπλοκο;

Ο ελληνικής καταγωγής ειδικός σε θέματα κινεζικής κατασκοπείας Νίκολας Ευθυμιόπουλος θεωρεί ότι οι Κινέζοι κατάσκοποι είναι διαφορετικοί από εκείνους των περισσοτέρων άλλων πλούσιων και ανεπτυγμένων χωρών όπου η πλειονότητα των κατασκόπων είναι πολύ εκπαιδευμένοι, με ορισμένους να υπηρετούν υπό διπλωματική κάλυψη και άλλοι να λειτουργούν υπό αυτό που οι αμερικανικές υπηρεσίες αποκαλούν Μη Επίσημη Κάλυψη (NOC). Την θέση του ασπάζονται και πολλοί άλλοι ειδικοί του χώρου. Υπάρχουν τρεις βασικές υποθέσεις σχετικά με αυτήν την προσέγγιση:

Πρώτον και πιο σημαντικό, είναι ότι οι Κινέζοι αξιωματικοί πληροφοριών δεν βασίζονται στους παραδοσιακούς τρόπους συλλογής πληροφοριών, όπως η πληρωμή ή ο εκβιασμός προσώπων για την απόσπαση μυστικών.

Δεύτερον, ότι οι μυστικές υπηρεσίες τους βασίζονται στις προσπάθειες Κινέζων της διασποράς στο εξωτερικό και όχι στην προθυμία ξένων πολιτών να προδώσουν τα κράτη τους.

Και τρίτον, ότι οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών παίζουν δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με μεγάλα, άτυπα δίκτυα ερασιτεχνών, που συλλέγουν πληροφορίες ανεξάρτητα από τις οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές προτεραιότητες του Πεκίνου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ