Οι καμπάνες στον Έβρο σήμαναν για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο και τις Επικοινωνίες…

Σε κάθε κρίση, κατά την οποία κινητοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα τόσο ως προς τα καθ’ ημάς όσο και για τον εχθρό. Αυτό είναι ένα από τα κέρδη, υπό μία όμως προϋπόθεση: να λαμβάνονται άμεσα διορθωτικά μέτρα. Δεν αρκεί να διαπιστώνεις ότι αναδείχθηκε μία αδυναμία σε οποιοδήποτε επίπεδο αλλά θα πρέπει και να την καλύπτεις το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά αποδεικνύεσαι ανεύθυνος και τραγικά ανεπαρκής.

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι Τούρκοι πραγματοποιούν επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου από την πρώτη ημέρα που εκδηλώθηκε η κρίση στον Έβρο. Το ίδιο πράττουν και οι ελληνικές δυνάμεις. Ωστόσο, έφθασε στα διάφορα μέσα η “είδηση” ότι οι Τούρκοι εκδηλώνουν κατά καιρούς ηλεκτρονικές “επιθέσεις”, με παρεμβολές που εξουδετερώνουν τις ασύρματες επικοινωνίες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του στρατιωτικού προσωπικού.

Η αναφορά δε, σε εξουδετέρωση των επικοινωνιών που βασίζονται στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, δεν πρέπει να προκαλεί καμμία εντύπωση. Οι επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου είναι και παθητικής φύσεως, μέσω παρακολουθήσεως των ασύρματων επικοινωνιών όσο και της κινητής τηλεφωνίας.

Η εμπειρία αυτή, προσφέρει μια καλή εικόνα του προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπισθεί, ασφαλώς σε ευρύτερη κλίμακα, στις επικοινωνίες, από τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο που θα ασκήσει ο εχθρός. Επί της ουσίας πάντως, δεν πρέπει να προκαλεί καμμία εντύπωση το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα. Αρκεί να αναλογιστούμε.

Υπάρχει άλλη αστυνομία στην Ευρώπη, που χρησιμοποιεί ασύρματες επικοινωνίες αναλογικού αντί για ψηφιακού σήματος; Ο καθένας μπορεί να ακροάται τις επικοινωνίες της ΕΛΑΣ και φυσικά, να τις νεκρώνει.

Σε στρατιωτικό επίπεδο καθαρά, ας αναλογιστούμε πότε έγινε τελευταία φορά προμήθεια υλικού Επικοινωνιών και υλικού Ηλεκτρονικού Πολέμου, καθώς και που βρίσκονται τα προγράμματα που είχαν δρομολογηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ