Οι ήρωες της ΕΟΚΑ ενώπιον της αγχόνης… μαρτυρίες του ιερέα των φυλακών

Μνημειώδης η μεγαλοψυχία του Στέλιου Μαυρομμάτη, λίγες ώρες πριν ανεβεί στην αγχόνη. Είχε τη δύναμη να συγχωρέσει εκείνον που τον πρόδωσε. Γράφει ο ιερέας: «Ο Μαυρομμάτης ήτο πολύ αισθηματικός τύπος, αλλά δραστήριος και ενεργητικός και γεμάτος πατριωτικόν ενθουσιασμόν. Ήτο πολύ μεγαλόψυχος και εδείκνυε συμπάθειαν προς όλους, και προς εκείνους ακόμη πού έκαμαν αποκαλύψεις. Δεν φταίει, μου έλεγε για κάποιον συγκρατούμενόν του, που τον συναντούσε στην αυλή όταν τούς έβγαζαν για λίγο να ξεμουδιάσουν”.

“Τας αποκαλύψεις που έκαμε ύστερα από φρικτά βασανιστήρια τες έκαμαν και άλλοι, και προσπαθούσε να τον εμψυχώσει και να του δώσει θάρρος, παρ’ όλον πού αυτός τού έλεγε, «φτύσε μου, Στέλιο, γιατί δεν αξίζω». Με συγκρατημένο παράπονο μου λέγει: Γι’ αυτό που με κατεδίκασαν δεν έχουν μαρτυρίες, αλλά εβασίσθησαν εις την Ιντέλλιτζενς Σέρβις, δηλαδή, σε πληροφορίες που είχαν από προδότας».

«Ο Χαρίλαος Μιχαήλ ήτο πολύ νεαρός και όσες φορές πήγα κοντά του είχε πάντοτε το χαμόγελο στα χείλη, σαν κάτι το ευχάριστο να περίμενε. Ήτο λιγομίλητος και δεν εφαίνετο ούτε σκεπτικός ούτε και σκυθρωπός. Είμαι βέβαιος ότι με το ίδιο χαμόγελο ανήλθε και στην αγχόνη». Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr