Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (vid.)

Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου την Πέμπτη, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Βάντερμπεργκ, στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. «Το υπουργείο Άμυνας διεξήγαγε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, Βάντερμπεργκ», ανακοίνωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι «αξιολογούσε επί του παρόντος τα αποτελέσματα της δοκιμής».

Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε τις προδιαγραφές του πυραύλου. Η δοκιμή της Πέμπτης ήταν η δεύτερη δημοσίως δηλωμένη δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους, μέσου βεληνεκούς, από τον Αύγουστο. Τον Αύγουστο είχε πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους Τόμαχοκ με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων, όπλο κλάσης που απαγορευόταν από τη Συνθήκη INF.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως από τη συνθήκη INF στις 2 Αυγούστου, μερικούς μήνες αφότου η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναστείλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη. Η Συνθήκη INF του Ψυχρού Πολέμου που υπογράφηκε από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση περιόριζε την ανάπτυξη, παραγωγή και τοποθέτηση πυραύλων εδάφους που θα μπορούσαν να χτυπήσουν οπουδήποτε σε ακτίνα από 500 έως 5.500 χιλιομέτρων.