Οι ΗΠΑ να εγγυηθούν την ελληνική ασφάλεια, όπως κάνουν για το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, συνομίλησε χθες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου γενικά για το θέμα του Ιράν και γενικά για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις «σχετικά με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Τεχεράνης. Στο σημείωμα που ακολουθεί μετά τις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού σημειώνεται ότι ο κ. Πομπέο επανέλαβε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αυτή είναι μία μεγάλη κουβέντα για όσους καλύπτουν τις δραστηριότητες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Δεν την χρησιμοποιεί συχνά. Μάλλον, για να το θέσω πιο σωστά, η φράση για την δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια μίας ξένης χώρας, χρησιμοποιείται για τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υπερδύναμης.

Το Ισραήλ είναι βέβαια η πιο σημαντική χώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο καθένας καταλαβαίνει τους λόγους. Είναι ο πυλώνας της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή. Με πιο απλούς όρους, είναι ο χωροφύλακας των Αμερικανών στην πιο ταραγμένη, ίσως, περιοχή του κόσμου.

Η Ελλάδα περισσότερο, και η Κύπρος λιγότερο, αποτελούν κρίκους μίας αλυσίδας χωρών που συνδέονται με το Ισραήλ και την Αμερική. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις δύο χώρες για πολλά και διάφορα θέματα, και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ουάσιγκτον δεν άκουσε ποτέ όχι από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Αντίθετα, η Τουρκία που προστατεύεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απαντά πάντα όχι σε όλα τα αμερικανικά αιτήματα για να χρησιμοποιηθεί το τουρκικό έδαφος για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Και ας μην πουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα, διότι δεν θα λένε την αλήθεια. Και το ξέρουν.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι έφτασε η ώρα που οι ΗΠΑ πρέπει να συμπεριφέρονται πρωτίστως στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην Κύπρο, όπως και στο Ισραήλ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ