Οι ΗΠΑ επιστρέφουν ή είναι συγκυριακή η παρουσία τους στην περιοχή;

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται ή είναι συγκυριακή η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή; Η ολιγόωρη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, είχε και συμβολική και ουσιαστική σημασία κυρίως για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε. Μπορεί αυτή η επίσκεψη να έχει και προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επενδύει στους ψήφους των Ελληνοαμερικανών, αλλά την ίδια ώρα, προφανώς η Ουάσινγκτον αν και έχει αποχωρήσει από την περιοχή, εξακολουθεί να έχει συμφέροντα. Και το απέδειξε πρόσφατα με κινήσεις που έκανε, όταν με τις δικές της ευλογίες έγιναν συμφωνίες μεταξύ χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Οι συμφωνίες αυτές, η περιοδεία Πομπέο, η επίσκεψή του στην Κύπρο, συνιστούν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τεκταινόμενα και δηλώνουν την παρουσία τους. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να μην συνδεθεί η αιφνιδιαστική- γιατί έτσι ήταν- κάθοδος Πομπέο με την επίσκεψη, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο. Σε σχέση με το ταξίδι στην Κύπρο, εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να επισημανθούν είναι πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τρία ζητήματα:

Πρώτο, ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος για επίλυση των διαφορών. Εξ όσων πληροφορούμαστε, στη συνάντηση με την κυπριακή πλευρά παρέπεμψε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στις δηλώσεις του επεσήμανε «ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές, περιλαμβανομένων αυτών σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, κατά τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό, τονίζοντας πως οι αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανένα παρά μόνο τους αντίπαλους που θέλουν να δουν διαίρεση στην διατλαντική ενότητα». Εννοώντας προφανώς τη Ρωσία για την οποία έθεσε διάφορα ζητήματα.

Δεύτερο, κατονόμασε τον δράστη των παρανομιών, που είναι η κατοχική Τουρκία. Αυτό δεν ήταν δεδομένο ότι θα την κατονόμαζε. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο». Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή