Οι ΗΠΑ δεν θέλουν σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, μπορούν όμως να…

Πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα επίπεδα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ακρίβεια οι εξελίξεις προκαλούνται από την τουρκική επιθετικότητα και στόχος είναι η αποκλιμάκωση. Όλοι, πλην της Τουρκίας, επενδύουν στην παρασκηνιακή διπλωματία. Είναι προφανές πως από όλα όσα διαδραματίζονται, Ελλάδα και Κύπρος «καίγονται» περισσότερο καθώς δέχονται ευθέως τις τουρκικές απειλές. Είναι δε ξεκάθαρο πως όταν και όποτε η διπλωματία θα ξεπερασθεί και η Άγκυρα περάσει στα χειρότερα θα είμαστε μόνοι. Τα μηνύματα που έρχονται θα πρέπει να αποκωδικοποιούνται σωστά και να μην δημιουργούνται -σκόπιμα πολλές φορές- ψευδαισθήσεις.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Αμερικανοί, πέραν από το γεγονός ότι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, βρίσκονται σε διαρκή στρατηγική αμηχανία. Περαιτέρω αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα ( κορωνοϊός, ρατσιστικές επιθέσεις, έντονες κοινωνικές- ταξικές ανισότητες) ενώ διανύουν προεκλογική περίοδο. Όταν ο Πρόεδρος Τράμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν, ο τελευταίος δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει και από την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην τηλεδιάσκεψη με τους ομόλογους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως αντιμετωπίζουν τα διαδραματιζόμενα εξ αποστάσεως και με πλαδαρότητα. Τους Αμερικανούς ενδιαφέρει να μην αυξηθεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή. Δεν θέλουν να εδραιωθεί ο άξονας Ρωσίας και Τουρκίας στη Λιβύη και αλλού. Είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας, είναι αμφίβολο, όμως κατά πόσο θα παρέμβουν για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ