Οι Γάλλοι σφάζουν γυναικόπαιδα στο Άργος… 1833, οι “σύμμαχοι” σε δράση

Ένα από τα χειρότερα και σχετικά άγνωστα περιστατικά ξενικής επέμβασης στην Ελλάδα είναι αυτό που σημειώθηκε στο Άργος στις 4 Ιανουαρίου 1833 όταν Γάλλοι στρατιώτες σκότωσαν αδιακρίτως Έλληνες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Φυσικά και στην περίπτωση αυτή υπήρχε και ο αδελφοκτόνος δάκτυλος. Της δολοφονίας του Καποδίστρια προηγήθηκαν εναντίον εξεγέρσεις στην Ύδρα και στην Μάνη τις οποίες υποστήριζαν Βρετανία και Γαλλία. Ειδικά οι Γάλλοι επενέβησαν απροκάλυπτα υπέρ των Μανιατών στην Καλαμάτα εκδιώκοντας τις ελληνικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι επεμβάσεις και η υπεροψία των Γάλλων είχε δημιουργήσει κλίμα αντιπάθειας εναντίον τους. Ωστόσο οι γαλλικές δυνάμεις που είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα για να εκδιώξουν τον Ιμπραήμ, ήταν εξαιρετικά χρήσιμες στον Ιωάννη Κωλέττη που ήλεγχε, ουσιαστικά, τα πράγματα μετά την δολοφονία του άξιου Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια.

Μετά τη δολοφονία ξέσπασε εμφύλιο σύγκρουση στην οποία επικράτησαν οι αντίπαλοι των καποδιστριακών. Γαλλικά στρατεύματα προστάτευαν στο Ναύπλιο τη νέα κυβέρνηση ενώ άτακτα ελληνικά τμήματα είχαν συγκεντρωθεί στο Άργος ενόψει της άφιξης του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα.

Ο Κωλέττης ζήτησε από τους Γάλλους να στείλουν στρατεύματα και στο Άργος. Η πρόταση έγινε δεκτή και σταδιακά έφτασαν στην πόλη οκτώ λόχοι του γαλλικού 21ου Συντάγματος Πεζικού και μια πυροβολαρχία. Ο επικεφαλής των Γάλλων, συνταγματάρχης Στοφέλ, το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου, θέλησε να καταλύσει σε ένα σπίτι της πόλης που του είχε υποδειχθεί. Εκεί όμως βρισκόταν ένας Έλληνας αξιωματικός του πυροβολικού… Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr