Οι φιλάνθρωποι Γερμανοί “καίγονται” για Μόρια και Έβρο, αλλά οι ίδιοι…

Το Spiegel επιγράφει άρθρο του στη διαδικτυακή του σελίδα με τον τίτλο «Μια προαναγγελθείσα καταστροφή». Το άρθρο αφορά τη φωτιά που ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια με αποτέλεσμα ένα εξάχρονο παιδί να χάσει τη ζωή του. «Σχεδόν 20.000 πρόσφυγες ζουν στον καταυλισμό κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Οι περισσότεροι από αυτούς σε σκηνές ανάμεσα σε ελιές. Ο καταυλισμός συγκεντρώνει επτά φορές μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από ό,τι προβλέπεται. Το ελληνικό σύστημα χορήγησης ασύλου είναι υπερφορτωμένο και η επεξεργασία των αιτήσεων διαρκεί μήνες ακόμα και χρόνια».

… αλλά και στον Έβρο

«Σταματήστε το σκάκι με όσους έχουν ανάγκη για βοήθεια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο φιλοξενώντας απόψεις αναγνωστών. Ξεχωρίζουμε ένα απόσπασμα με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που αντιδρούν οι ελληνικές αρχές: «Η Ελλάδα εφαρμόζει κατά τρόπο που θα έπρεπε να την ευχαριστούμε αυτά που προβλέπονται στις συμφωνίες της ΕΕ.

“Με τη συμφωνία Σένγκεν στάθηκε εφικτό να είναι ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα χωρίς ελέγχους και να μπορείς να κλείνεις τα εξωτερικά σύνορα. Και αυτό θα έπρεπε να υποστηριχθεί οικονομικά, όπως άλλωστε και οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Τουρκία και αλλού. Και όποιος ασκεί κριτική στον τρόπο που δρουν οι Έλληνες, θα πρέπει να θυμάται ότι οι Τούρκοι ωθούν με τη βία τους μετανάστες στα σύνορα και αυτοί επιχειρούν με τη βία να μπουν στην ΕΕ. Και όπως είχε πει κάποτε εύστοχα ο δημοσιογράφος Πέτερ Σολ Λατούρ ‘όταν δέχεσαι τη μισή Καλκούτα, δεν σώζεις την Καλκούτα αλλά γίνεσαι ο ίδιος Καλκούτα’».

Ένας άλλος αναγνώστης αναφέρει: «Ντροπιαστική αυτή η ελληνική προσφυγική κρίση. Και αυτό το δράμα είναι αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου πόκερ εξουσίας και συμφέροντος». Κάποιος άλλος όμως επισημαίνει πως «Το σύστημα χορήγησης ασύλου καταργείται έτσι απλά και όλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό».

ΠΗΓΗ: DW