Οι εξελίξεις στην Συρία επί τάπητος στην συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Στο «τραπέζι» των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ θα τεθεί η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, την ερχόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25 Οκτωβρίου θα απασχολήσει η κατάσταση στη Συρία. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στη συνάντησή τους στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, η Δαμασκός καλείται να διασφαλίσει την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τη συρο-τουρκική μεθόριο.

Επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής πιυ ακολούθησε μετά την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για εκεχειρία 120 ωρών στη Συρία, οι Κούρδοι μαχητές των YPG – SDF θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας εντός 150 ωρών. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία έχει ξεκινήσει τις περιπολίες και κατευθύνεται πλέον προς τη συριακή πόλη Κομπάνι.