Οι έσχατοι Κροάτες του Χίτλερ… Η “Μπλε” μεραρχία και οι παρτιζάνοι

Η Κροατία ήταν ένα κράτος δορυφόρος Ιταλών και Γερμανών που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τον Απρίλιο του 1941. Ο φασίστας φονιάς επικεφαλής του Άντε Πάβελιτς διέταξε την συγκρότηση κροατικών ενόπλων δυνάμεων προς ενίσχυση των αξονικών του συμμάχων και επικυρίαρχων. Η τελευταία κροατική Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) που συγκροτήθηκε ήταν η 392η. Η μεραρχία άρχισε να συγκροτείται στις 17 Αυγούστου 1943 και έφερε την επωνυμία «η Μπλε».

Συγκρότηση, οργάνωση και… φυγή

Διοικητής της ήταν ο υποστράτηγος Γιόχαν Μικλ, βετεράνος αξιωματικός του Αυστροουγγρικού Στρατού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πάλι οι περισσότεροι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί ήταν Γερμανοί. Συνολικά στη μεραρχία εντάχθηκαν 3.500 Γερμανοί και 8.500 Κροάτες, προερχόμενοι κυρίως από την εθνοφρουρά. Η μεραρχία διέθετε δύο συντάγματα πεζικού («γρεναδιέρων»), το 846ο και το 847ο, τάγμα αναγνώρισης, τάγμα κυνηγών αρμάτων, μηχανικού, διαβιβάσεων και υπηρεσίες, καθώς και το 392ο Σύνταγμα Πυροβολικού.

Η εκπαίδευση διήρκεσε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1943 και στις αρχές του 1944 η μεραρχία συγκεντρώθηκε στο Ζάγκρεμπ και το Κάρλοβατς και κατόπιν αναπτύχθηκε από τις δαλματικές ακτές της Σλοβενίας, μέχρι την πόλη Κνιν στην κροατική ενδοχώρα. Η μεραρχία εντάχθηκε στο γερμανικό XV Ορεινό Σώμα Στρατού (ΣΣ), έχοντας αρχικά τη έδρα της στο Κάρλοβατς. Φοβούμενη απόβαση των Συμμάχων στις δαλματικές ακτές, η γερμανική διοίκηση ανέθεσε στη μεραρχία… Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr