Οι Έλληνες συντρίβουν τους βαρβάρους με τα “τανκς” της αρχαιότητας – 275 π.Χ.

Οι Γαλάτες είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα, σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο. Παρόλα αυτά αποκρούστηκαν τελικά και υποχρεώθηκαν να καταφύγουν στη Μικρά Ασία. Περνώντας τον Ελλήσποντο οι βάρβαροι Γαλάτες άρχισαν να λεηλατούν τα πάντα στο πέρασμά τους. Τα γαλατικά στίφη ξεχύθηκαν ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας πόλεις και χωριά. Κάποιος έπρεπε να τους σταματήσει. Την ευθύνη ανέλαβε ο Σελευκίδης βασιλιάς Αντίοχος Α’, ο γιος του ιδρυτή της Σελευκιδικής αυτοκρατορίας Σέλευκου Α’ Νικάτορα.

Ο Αντίοχος ήταν έμπειρος στα πολεμικά, έχοντας πολεμήσει στο πλευρό του πατέρα του. Την εποχή όμως που εισέβαλαν οι Γαλάτες είχε να αντιμετωπίσει τόσο την Αίγυπτο των Πτολεμαίων, όσο και τον Αριαράθη της Καππαδοκίας. Έτσι μπορούσε να διαθέσει μικρές δυνάμεις εναντίον του τεράστιου όγκου των Γαλατών. Παρόλα αυτά κινήθηκε εναντίον τους με μια μικρή στρατιά. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τη δύναμη του Αντιόχου, αλλά υπολογίζεται πως δεν είχε περισσότερους από 20.000 άνδρες, εκ των οποίων οι μισοί ήταν πελταστές και ψιλοί. Οι σαρισσοφόροι δεν ήταν περισσότεροι από 4.000.

Ο Αντίοχος όμως διέθετε και 16 πολεμικούς ελέφαντες. Ο βασιλιάς έταξε τη φάλαγγα στο κέντρο της παράταξής του, πλαισιώνοντάς την με τμήματα πελταστών, δεξιά και αριστερά. Ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής του βαρέως ιππικού του, στο δεξιό άκρο της παράταξης, με τμήματα ψιλών, ακοντιστών και σφενδονητών, μπροστά. Στο αριστερό κέρας έταξε το ελαφρύ του ιππικό, υποστηριζόμενό από ψιλούς τοξότες. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr