Οι δηλώσεις Α/ΓΕΕΘΑ και οι Τούρκοι θερμοκέφαλοι που εισηγούνται “θερμό”…

Παρακολουθώντας τις εκατέρωθεν δηλώσεις Αθήνας-Άγκυρας ένας τρίτος που δεν είναι εξοικειωμένος με τα ελληνοτουρκικά, θα πίστευε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης. Όσοι, ωστόσο, παρακολουθούν πολλά χρόνια τον ιδιότυπο αυτό ψυχρό πόλεμο, διαπιστώνουν πως οι δύο πλευρές έχουν εκπαιδευτεί στο να παίζουν στη γραμμή του “άουτ”, χωρίς παρ’ όλα αυτά, να βγαίνουν έξω από το διπλωματικό γήπεδο και να βυθίζονται στη δίνη στρατιωτικής σύγκρουσης. Η δήλωση του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ωστόσο, είναι κάτι νέο.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Όταν, πάντως, για πολύ χρόνο παίζεις κοντά στη γραμμή του “άουτ” δεν αποκλείεται η δυναμική της αντιπαράθεσης να οδηγήσει εκεί που ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά επιθυμεί, η καθεμία για τους δικούς της λόγους. Η Ελλάδα, επειδή είναι χώρα status quo και επιπλέον επειδή, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι αδύναμη για τους γνωστούς λόγους. Η δε Τουρκία επειδή έχει ανοικτά μέτωπα στα ανατολικά της.

Όχι μόνο έχει εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και απειλεί να κλιμακώσει την εμπλοκή της, εισβάλλοντας στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι, ανατολικά του Ευφράτη. Επιπρόσθετα, η κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ υποχρεώνει τον Ερντογάν να είναι προσεκτικός. Ο νέος κύκλος αναζωπύρωσης της έντασης άρχισε, όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε την επίμαχη δήλωση στους στρατιωτικούς συντάκτες.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και από την πλευρά του Γενικού Επιτελείου και από την πλευρά ορισμένων παραγόντων έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί η σημασία της δήλωσης του ναυάρχου, με το επιχείρημα ότι είπε το αυτονόητο. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Όπως αποδείχτηκε στην κρίση των Ιμίων το 1996, η κατάληψη ελληνικής βραχονησίδας από Τούρκους δεν σημαίνει αυτόματα βομβαρδισμό της από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και πολύ περισσότερο ισοπέδωσή της.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης είναι γνωστό ότι μετράει τα λόγια του. Δεν ανήκει στη σχολή Καμμένου και γι’ αυτό το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανοικτή γραμμή μαζί του, με σκοπό να εξισορροπεί τον εκρηκτικό πολιτικό του προϊστάμενο. Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με τις πλάτες του πρωθυπουργού, λειτουργούσε ως ο άλλος πόλος στο υπουργείο Άμυνας.

Ως εκ των παραπάνω, η δήλωσή του δικαιολογημένα ερμηνεύτηκε σαν έκφραση του ελληνικού αμυντικού δόγματος κι όχι σαν μία κουβέντα του αέρα και πολύ περισσότερο σαν λεονταρισμός. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ…