Οι διερευνητικές μπορούν να είναι έως και ωφέλιμες εάν και εφόσον η Αθήνα…

Τη στιγμή που η ελληνική αντιπροσωπεία γινόταν δεκτή στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, όπου από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποιείται ως προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδος και Γαλλίας υπέγραφαν τη συμφωνία για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale που θέτει τις βάσεις για τη σημαντική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στον βαθμό που είναι σύμπτωση, είναι μια ευτυχής σύμπτωση. 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΥΦΑΝΤΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε κάθε περίπτωση όμως, αποκαλύπτει τις βασικές παραμέτρους της ελληνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση μιας απροκάλυπτης προσπάθειας της τουρκικής ηγεσίας να αναγκάσει την Αθήνα να αποδεχθεί πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας. Αν οι τελευταίοι δεκαοκτώ μήνες είναι οδηγός, τότε η λιγότερο επισφαλής εκτίμηση είναι ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα. Το φάσμα της αναζωπύρωσης της τουρκικής επιθετικότητας δεν θα φύγει σύντομα από το ανάγλυφο της περιοχής μας. Για την ελληνική πλευρά, αυτοί οι δεκαοκτώ μήνες ήταν και είναι περίοδος όπου φυσικές και διπλωματικές αντοχές δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται. Αλλά ήταν και μια συγκυρία στρατηγικού αναστοχασμού.

Σε μια διελκυστίνδα όπως η ελληνοτουρκική, όπου η ισορροπία ισχύος είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο οι δύο πλευρές αναπτύσσουν τις προτιμήσεις τους, οι επιλογές σε τακτικό, επιχειρησιακό και βεβαίως σε στρατηγικό επίπεδο που να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προθέσεις της Άγκυρας δεν είναι πολλές και αποτυπώνονται στον συμβολισμό της επανέναρξης των διερευνητικών και της απόκτησης ενός αμυντικού συστήματος που συνεισφέρει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της ισορροπίας ισχύος.

Για την Αθήνα, η αποκλιμάκωση της έντασης με την –έστω και προσωρινή– διακοπή των παράνομων τουρκικών μονομερών ενεργειών σε μη οριοθετημένες περιοχές ήταν κρίσιμος στόχος. Για να επιτευχθεί, χρειαζόταν η αποφασιστικότητα και αντοχή στα τουρκικά διαβήματα από τον Έβρο μέχρι τα ανοιχτά του Καστελόριζου αλλά και η εμμονή στη λογική του οριοθετημένου διαλόγου. Δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο η Άγκυρα επιχείρησε να αποφύγει την επανέναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή