Οι Χριστιανοί διώκονται… Είναι ο Ούγγρος Όρμπαν ο σωτήρας σταυροφόρος;

«Υπάρχει μια συνεχής δίωξη των Χριστιανών. Επί μήνες, εμείς οι επίσκοποι καταγγέλλουμε αυτό που συμβαίνει στη Μπουρκίνα Φάσο», δήλωσε πρόσφατα ο επίσκοπος Kjustin Kientega, «αλλά κανείς δεν μας ακούει». «Προφανώς» κατέληξε, «η Δύση ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία των δικών της συμφερόντων».

ΤΟΥ Giulio Meotti
ΠΗΓΗ: GATESTONE INSTITUTE

Σε μια πρόσφατη σειρά διακρατικών τραγωδιών, 14 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν σε επίθεση εναντίον μιας εκκλησίας στη Μπουρκίνα Φάσο, 11 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν σε επίθεση σε λεωφορείο στην Κένυα και επτά χριστιανοί δολοφονήθηκαν από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ στο Καμερούν. Αυτές οι τρεις δολοφονικές επιθέσεις Ισλαμιστών μέσα στην ίδια εβδομάδα μας δίνουν μια ιδέα για την ένταση και τη συχνότητα των παγκόσμιων αντιχριστιανικών διώξεων.

Ο επίσκοπος Kientega ανέφερε ένα γεγονός: η Δύση δεν ακούει τη δεινή τους κατάσταση. «Ενώ η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε το 2011 να στείλει F-16 στη Λιβύη για την προστασία αμάχων που απειλούνταν από τον Καντάφι, το 2014 δεν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει τις μειονότητες στο Ιράκ», έγραψε το Le Vif.

«Σήμερα, υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή που επικρατεί στα κοινοβούλιά μας, όπως και στους συλλογικούς ή ακαδημαϊκούς κύκλους». Γιατί υπάρχει αυτή η απροθυμία που λίγο απέχει από την ολοκληρωτική εγκατάλειψη των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο;

Ενώ οι Χριστιανοί στη Συρία και το Ιράκ υπέφεραν από τη βία των ριζοσπαστικών ισλαμιστών το 2014, μια ομάδα Γάλλων κοινοβουλευτικών κάλεσε τη Γαλλία να δείξει αλληλεγγύη προς αυτούς τους Χριστιανούς. Αλλά μπροστά από το Palais Bourbon στο Παρίσι εμφανίστηκαν μόνο 200-300 διαδηλωτές ― με το σύνθημα «Σήμερα η Ανατολή, αύριο η Δύση». Οι Χριστιανοί ηγέτες κατήγγειλαν επίσης τη βρετανική κυβέρνηση επειδή δεν βοήθησε τους καταδιωγμένους Χριστιανούς.

«Αυτή η λυπηρή αδιαφορία θέτει το ζήτημα της ικανότητάς μας να πιστεύουμε στις ανθρωπιστικές μας αξίες», έγραψε ο Γάλλος δημοσιογράφος Christian Makarian. Η αδιαφορία της Ευρώπης για την τύχη των Χριστιανών της Ανατολής δεν προέρχεται από πολύ μακριά. Είναι το ισχυρό αποτέλεσμα της αδράνειας και της αδιαφορίας, μιας ασθένειας που καταβροχθίζει την ήπειρο. Πρόκειται για μια κυνική προδοσία και αποτελεί το μεγαλύτερο μήνυμα για το πόσο απαθείς έχουν γίνει οι φιλελεύθερες δημοκρατίες.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, υπάρχει ένας μοναχικός υπερασπιστής των καταδιωγμένων Χριστιανών: ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, στον οποίο τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγαπούν να επιτίθενται. Καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει επενδύσει τόσα χρήματα, δημόσια διπλωματία και χρόνο σε αυτό το θέμα.

Γράφοντας στην Foreign Policy, οι Peter Feaver και Will Inboden εξηγούν ότι η βοήθεια προς τους Χριστιανούς προέρχεται από «λίγους διεθνείς οργανισμούς ανακούφισης, όπως οι Knights of Columbus (Ιππότες του Κολόμβου) και Aid to the Church in Need (Βοήθεια στην Εκκλησία που έχει ανάγκη), καθώς επίσης και από την ουγγρική κυβέρνηση. Μόνον οι Ιππότες του Κολόμβου συγκέντρωσαν 2 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της χριστιανικής ιρακινής πόλης Karamlesh.

«Αυτοί που βοηθούμε τώρα μπορούν να μας δώσουν τη μεγαλύτερη βοήθεια για να σώσουμε την Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ο Όρμπαν σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Η καταδίωξη των Χριστιανών το 2019» που διοργάνωσε στη Βουδαπέστη. «Δίνουμε στους καταδιωγμένους Χριστιανούς αυτό που χρειάζονται: σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία, και λαμβάνουμε ως αντάλλαγμα αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη περισσότερο: χριστιανική πίστη, αγάπη και επιμονή».

«Η Ευρώπη είναι ήσυχη», συνέχισε ο Όρμπαν. «Μια μυστηριώδης δύναμη κλείνει τα στόματα των Ευρωπαίων πολιτικών και παραλύει τα χέρια τους». Είπε ότι το ζήτημα των χριστιανικών διώξεων θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι «οι Χριστιανοί δεν επιτρέπεται να αναφερθούν μόνοι τους, παρά μόνο μαζί με άλλες ομάδες που διώκονται για την πίστη τους». Η δίωξη των Χριστιανών «ανήκει συνεπώς στην ευρύτερη οικογένεια των καταδιωγμένων θρησκευτικών ομάδων».

Σύμφωνα με τον Tristan Azbej, υφυπουργό της Ουγγαρίας στο Υφυπουργείο Βοήθειας σε Καταδιωγμένους Χριστιανούς, η κυβέρνηση του Όρμπαν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που διαθέτει ειδικό Υφυπουργείο «το οποίο έχει μόνο ένα καθήκον: να φροντίζει και να παρακολουθεί το πεπρωμένο και την κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, και αν υπάρχει ανάγκη, να παρέχει βοήθεια».

«… Μέχρι στιγμής έχουμε δαπανήσει 36,5 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των χριστιανικών κοινοτήτων, οπουδήποτε αυτές ζουν. Αυτό συμβαίνει λόγω της βασικής μας προσέγγισης ότι δεν θέλουμε τα μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αλλά να μπορούν να παραμένουν και να είναι ισχυρά εκεί. Η αρχή μας είναι να προσφέρουμε βοήθεια όπου χρειάζεται και να μην δημιουργούμε προβλήματα τουλάχιστον εκεί όπου δεν υπάρχουν.

“Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξαναχτίσει σπίτια για 1200 χριστιανικές οικογένειες στο Ιράκ για να μπορέσουν να επιστρέψουν. Χτίζουμε σχολεία για τους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή με την Χαλδαϊκή Εκκλησία και την Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία. Καλύπτουμε τα ιατρικά έξοδα των χριστιανικών νοσοκομείων, τρία από τα οποία βρίσκονται στη Συρία. Αυτή τη στιγμή ανακατασκευάζουμε 33 χριστιανικές εκκλησίες στο Λίβανο και διεξάγουμε ένα εκτεταμένο αναπτυξιακό και κατασκευαστικό πρόγραμμα στις πεδιάδες Nineveh».

Η ηγεσία της Ουγγαρίας εφιστά την προσοχή μιας απαθούς Ευρώπης στην οικτρή κατάσταση των καταδιωγμένων Χριστιανών. «Έχουμε 245 εκατομμύρια λόγους για να είμαστε εδώ. Αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που διώκονται καθημερινά λόγω της χριστιανικής τους πίστης», δήλωσε ο Azbej στις 26 Νοεμβρίου, κηρύσσοντας την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για τις Χριστιανικές Διώξεις στη Βουδαπέστη.

Πολλοί χριστιανοί ηγέτες ήταν παρόντες, όπως ο Πατριάρχης της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας Ιγνάτιος Εφραίμ Β′, ο Χαλδαίος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης Najeeb Michaeel και ο Αιδεσιμότατος Joseph Kassab, επικεφαλής της Ευαγγελικής Κοινότητας της Συρίας και του Λιβάνου. Τη διάσκεψη παρακολούθησαν επίσης Καθολικοί ομιλητές. Συμμετείχε και ο Καρδινάλιος Peter Erdo, Αρχιεπίσκοπος της Ουγγαρίας και της Βουδαπέστης, και o Kαρδινάλιος Gerhard Ludwig Mueller, πρώην αξιωματούχος της Συνόδου του Δόγματος της Πίστης του Βατικανού.

Ο πρωθυπουργός Όρμπαν συναντήθηκε επίσης με Χριστιανούς ηγέτες από τη Νιγηρία. Ο καρδινάλιος της Σρι Λάνκα Malcolm Ranjith ευχαρίστησε την Ουγγαρία και τον Όρμπαν για την υποστήριξή τους και τις χειρονομίες αλληλεγγύης προς τον λαό της Σρι Λάνκα.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι πάνω από το 90% των Χριστιανών έχει ήδη εγκαταλείψει το Ιράκ και σχεδόν το 50% των Χριστιανών στη Συρία έχει εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε στη Βουδαπέστη ο Πατριάρχης της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιγνάτιος Εφραίμ Β′. Η ουγγρική κυβέρνηση έδωσε 1,9 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση χριστιανικών κατοικιών στην πόλη Telskuf του Ιράκ.

Ο Γάλλος συγγραφέας Bernard-Henri Lévy επέστρεψε πρόσφατα από ένα ταξίδι στη Νιγηρία και περιέγραψε το αντιχριστιανικό μίσος σε ένα εκτενές δοκίμιο για το Paris Match: «Τα ακρωτηριασμένα πτώματα των γυναικών. Αυτό το μικρό κορίτσι που το έπνιξαν με την αλυσίδα του σταυρού του. Το άλλο, που το τσάκισαν χτυπώντας το σε ένα δέντρο στην είσοδο του χωριού του».

Ο Lévy περιγράφει «το κάλεσμα των τζαμιών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα οποία πολλαπλασιάζονται με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό που καίγονται οι εκκλησίες». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουγγαρία παρείχε επίσης βοήθεια στις χριστιανικές κοινότητες της Νιγηρίας. Μόνον φέτος, 1.000 Xριστιανοί δολοφονήθηκαν στη Νιγηρία.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που όχι μόνο διοργανώνει διεθνείς διασκέψεις σχετικά με τις χριστιανικές διώξεις, αλλά επίσης αφιερώνει ειδική βοήθεια στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Η πρωτοβουλία Hungary Helps (Η Ουγγαρία βοηθά) παρέχει 1,7 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη νοσοκομείων στη Συρία.

Ο Azbej είπε ότι η ουγγρική κυβέρνηση «λειτουργεί προγράμματα σε πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής και σε δύο υποσαχάριες χώρες» με «ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα [που είναι] η ανασυγκρότηση της πόλης Tel Askuf στο Βόρειο Ιράκ».

Η Ουγγαρία προσέφερε επίσης 450.000 δολάρια για την κατασκευή ενός νέου σχολείου στο Erbil (στην κουρδική κατοικημένη περιοχή του Ιράκ, όπου πολλοί χριστιανοί βρήκαν καταφύγιο). Ο Ιταλός Καρδινάλιος Mario Zenari, απεσταλμένος του Βατικανού στη Συρία για μία δεκαετία, προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για βοήθεια. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ηγέτες ευχαρίστησαν επίσης τον Όρμπαν για την υποστήριξή του. Αμερικανικές υπηρεσίες βοήθειας υπέγραψαν επίσης συμφωνίες με την Ουγγαρία σχετικά με τη δίωξη των Χριστιανών.

Πριν από δύο χρόνια, όταν ο Όρμπαν κήρυξε την έναρξη της πρώτης Διεθνούς Διαβούλευσης για τις Χριστιανικές Διώξεις που οργανώθηκε στη Βουδαπέστη, κάλεσε την Ευρώπη να σπάσει τα «δεσμά της πολιτικής ορθότητας» και να αντιταχθεί στις χριστιανικές διώξεις.  Κανείς άλλος στην Ευρώπη εκτός από αυτόν δεν μιλά για υπεράσπιση του «Χριστιανισμού». Επιπλέον, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε ένα κυβερνητικό διάταγμα για να επιστήσει την προσοχή στις επιθέσεις κατά των Χριστιανών και να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία.

Το ειδικό πρόγραμμα «Hungary Helps» δημιουργήθηκε για να παρέχει βοήθεια σε καταδιωγμένους Χριστιανούς στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Η βοήθεια θα πρέπει να παρέχεται όπου βρίσκεται το πρόβλημα αντί να φέρνει το πρόβλημα στην Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος του προγράμματος, το οποίο κατέβαλε βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Για αλληλεγγύη προς τους καταδιωγμένους Χριστιανούς, η οργάνωση Hungary Helps πρόσθεσε το αραβικό γράμμα ن, το οποίο ο ISIS είχε γράψει στα χριστιανικά σπίτια στο βόρειο Ιράκ για να μαρκάρει τους Χριστιανούς που έπρεπε να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώσουν φόρο προστασίας, να τραπούν σε φυγή ή να θανατωθούν.

Οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδείχτηκε ότι ήταν όλες δειλές στο έπακρο. Η αποκαλούμενη «ανθρωπιστική Ευρώπη» παρέμεινε σιωπηλή, ξεχειλίζοντας από υποκρισία, έλλειψη πυγμής και δείχνοντας ότι εθελοτυφλεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να νιώθουν αμηχανία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση των Χριστιανών που βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία του Ισλάμ ως αφετηρία των συνομιλιών τους με τους Μουσουλμάνους.

Γιατί οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών ―πολύ πιο πλούσιων και μεγαλύτερων από την Ουγγαρία― δεν κάνουν το ίδιο με την Ουγγαρία; Γιατί έχουν απενεργοποιήσει τα μικρόφωνα;

«Η μοίρα των Χριστιανών της Ανατολής και των άλλων μειονοτήτων είναι το προοίμιο της δικής μας μοίρας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο «αντιφιλελεύθερος» Όρμπαν το αντιλαμβάνεται. Οι φιλελεύθεροι επικριτές του όχι.