Οδοστρωτήρας! Ευφυΐα, ξιφολόγχη και “μάζες” ισοπεδώνουν τους Τούρκους

Η μάχη του Φοκσάνι είναι από τις σημαντικότερες του πολέμου των Αυστριακών και των Ρώσων κατά των Τούρκων. Ο πόλεμος ξεκίνησε ως ρωσοτουρκικός, το 1787, αλλά το επόμενο έτος εντάχθηκε σε αυτόν και η αυτοκρατορία των Αψβούργων στο πλευρό της Ρωσίας.

Στα μέσα του καλοκαιριού του 1789 μια μικρή αυστριακή στρατιά υπό τον άξιο στρατηγό πρίγκιπα Ιωσία του Σαξ Κόμπουργκ, δυνάμεως μόλις 18.000 ανδρών, είχε σταλεί στην περιοχή της σημερινής Ρουμανίας με αμυντική κυρίως αποστολή. Με τη δύναμη αυτή έσπευσε να ενωθεί και μια μικρή ρωσική δύναμη, 7.000 ανδρών, υπό τον στρατηγό Σουβόροφ. Απέναντί τους οι Τούρκοι συγκέντρωσαν επιβλητικές δυνάμεις υπό τον μεγάλοι βεζίρη Γιουσούφ πασά.

Ο Τούρκος διοικητής αποφάσισε, ελισσόμενος επί εσωτερικών γραμμών, να επιτεθεί κατά των Αυστριακών πριν ενωθούν με τους Ρώσους συμμάχους τους. Για τον σκοπό αυτό διέταξε τον Οσμάν πασά, στον οποίο διέθεσε 30.000 άνδρες, να κινηθεί βόρεια από το Φοκσάνι. Η πόλη αποτελούσε σημαντικό για την εποχή οικονομικό και κυρίως συγκοινωνιακό κόμβο. Ο Σαξ Κόμπουργκ πάντως πληροφορήθηκε τις κινήσεις των Τούρκων και κάλεσε με μήνυμά του τον Σουβόροφ να σπεύσει το ταχύτερο δυνατό προς συνάντησή του. Πράγματι οι Ρώσοι κάλυψαν απόσταση 65 χλμ. σε διάστημα 28 ωρών, συναντώντας τους συμμάχους τους. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr