Οδεύουν προς… τη ρήξη Βρετανοί και Αμερικανοί στο Νησί της Αφροδίτης;

Σε αντίθεση με την απαράδεκτη πρακτική των Βρετανών, να υποστηρίζουν σε όλα τα θέματα την κατοχική δύναμη Τουρκία, οι Αμερικανοί εξέπληξαν με τη θετική στάση τους στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων εναντίον της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς τάχθηκαν εναντίον της Άγκυρας. Πρόκειται για ένα γεγονός. Υποστήριξαν την Κύπρο με ισχυρό τρόπο, για πρώτη φορά. Διότι τα συμφέροντα είναι πολλά.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ΔΕΝ παρασύρθηκαν από τους αιώνιους εχθρούς της Κύπρου, τους Βρετανούς, και μάλιστα οι απόψεις τους συγκρούονται. Οι Αμερικανοί διαφοροποιήθηκαν εντελώς. Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τις τουρκικές προκλήσεις, ζήτησαν από τους Τούρκους να αποχωρήσουν και να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης σοβαροί Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν τηλεφωνικά με τους ομολόγους τους και τους κάλεσαν να …συνέλθουν.

Χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ μίλησε ξανά για το θέμα, απαντώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων δημοσιογράφων, αλλά κάπου έγινε το λάθος και η κακή μετάφραση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και λάθος εντυπώσεις. Ο κ. Τζέφρι Πάιατ, ήταν ξεκάθαρος για την αμερικανική υποστήριξη προς την Κύπρο στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Με τον Αμερικανό πρέσβη μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε αρκετά θέματα, αλλά σίγουρα πρέπει να συμφωνήσουμε με τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι OPEN, για την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να γίνει αυτή η δήλωση, ο κ. Πάιατ έπαιξε καθοριστικό ρόλο (ΕΔΩ). Όταν γίνονται κάποια σωστά πράγματα για την Ελλάδα και την Κύπρο από τους Αμερικανούς, πρέπει να έχουμε το θάρρος να το λέμε. Όταν δεν συμφωνούμε μαζί τους ακόμα και σε διεθνή ζητήματα, επίσης πρέπει να το λέμε. Αλλά για την ΑΟΖ είπαν το σωστό.

Όταν παίζουν τους Πόντιους Πιλάτους στο Αιγαίο πρέπει να διαμαρτυρόμαστε. Χωρίς αμφιβολία. Να διαμαρυρόμαστε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Όταν συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη ρατσιστική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για το νησί, πρέπει να είμαστε απέναντι και να εξηγούμε το αυτονόητο: ότι είναι λύση-διάλυση που θα οδηγήσει σε πόλεμο. Ήδη άρχισαν να το καταλαβαίνουν.

Χθες, λοιπόν, ο Πάιατ δεν βρέθηκε απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Και ανέδειξε και κάτι άλλο που πέρασε απαρατήρητο: Την υποστήριξη των Αμερικανών στον άξονα Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα. Πάνω απ’ όλα, ήταν απόλυτος (έστω και αν δεν το …φώναξε): ότι η Ουάσιγκτον διαφωνεί με το Λονδίνο και τον ανεκδιήγητο υπουργό Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν. Προσωπικά έχω μία διαφωνία… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ