Οχτώ ευρωπαϊκές χώρες συζητούν το “HattoriX” της Elbit Systems για τις χερσαίες δυνάμεις

Την ολοκλήρωση σειράς επιδείξεων σε οκτώ δυτικοευρωπαϊκές χώρες του καινοτόμου συστήματος πυρών υποστήριξης HattoriX, ανακοίνωσε η ισραηλινή Elbit Systems. Το HattoriX, που η Elbit Systems παρουσίασε τα τέλη του 2018, βρίσκεται σε επιχειρησιακή χρήση από το 2019 με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF: Israeli Defence Forces).

Πρόκειται για παθητικής / ενεργητικής λειτουργίας σύστημα πρόσκτησης στόχων που ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI: Artificial Intelligence) και επιτρέπει σε προωθημένους παρατηρητές (FO: Forward Observers) και τακτικές ομάδες που αναλαμβάνουν παραπλήσια καθήκοντα (όπως οι Διακλαδικοί Ελεγκτές Τερματικής Επίθεσης – JTAC: Joint Terminal Attack Controllers), Αξιωματικοί Ελεγκτές Αέρος – ΑΕΛΑ / Forward Air Controllers -FAC, ειδικών επιχειρήσεων, αναγνώρισης) να ολοκληρώνουν ταχύτητα αλυσίδες αισθητήρων – μέσων προσβολής διά πυρών (sensor-to-shooter loops) με τρεις ενστικτώδεις κινήσεις (επαφές επί της οθόνης χειρισμού): η πρώτη για την πρόσκτηση του στόχου, η δεύτερη για την έκδοση των ακριβών συντεταγμένων του στόχου και η τρίτη για τη μετάδοση των στοιχείων του στόχου στα μέσα εκπομπής πυρών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση Τύπου, οι επιδείξεις στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκενα σε αστικές περιοχές αλλά και στο πεδίο, ημέρα και νύκτα και προσομοίωσαν ποικιλία επιχειρησιακών σεναρίων.

Κατά τη διάρκεια των επιδείξεων οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την ικανότητα παθητικής και ταχείας πρόσκτησης στόχων Κατηγορίας 1 (σφάλμα θέσης στόχου μερικών μέτρων) και να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα της εμπλοκής ευαίσθητων χρονικά στόχων (Time Sensitive Targets).

Διαθέτοντας αγνωστικιστή (agnostic) υπολογιστή αποστολής με λογισμικό που έχει αναπτύξει η Elbit Systems, αλγόριθμο φωτογραμμετρίας και επικάλυμμα επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) των αληθούς χρόνου (real time) δεδομένων διοίκησης και ελέγχου (C2: Command & Control), το HattoriX εκτελεί αυτόματη σύντηξη στοιχείων
-από βάση δεδομένων Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS)
-από προ-φορτωμένα (pre-loaded) δεδομένα στόχων
-από τη ροή οπτικών δεδομένων (από ανάλογο ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα που διασυνδέεται στο σύστημα) και
-από τα δεδομένα του συστήματος Διοίκησης & Ελέγχου (C2).

Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στον τακτικό χρήστη να υποδεικνύει στόχους Κατηγορίας 1 χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε εκπομπής (π.χ. δέσμη λέιζερ για τον εντοπισμό – μέτρηση απόστασης ή την καταύγαση του στόχου) και να τροφοδοτεί απρόσκοπτα τους προσκτηθέντες στόχους και πρόσθετες πληροφορίες στόχου (εικόνα, βίντεο, περιγραφή) σε οποιοδήποτε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης.

Το HattoriX περιλαμβάνει γωνιόμετρο, υπολογιστή αποστολής, μονάδα οθόνης αφής (touch-screen) και χαμηλού βάρους τρίποδο. Επίσης διαθέτει δυνατότητα διασύνδεσης με οποιοδήποτε ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα επιθυμεί ο χρήστης.

Η Elbit Systems έχει αναπτύξει τέσσερις εκδόσεις του HattoriX, τυποποιημένες ως:
>MINI HattoriX: χαμηλού βάρους, χειροκίνητης λειτουργίας για μεσαίας εμβέλειας αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, πρόσκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR).
>MINI HattoriX RC: χαμηλού βάρους, τηλεχειριζόμενης λειτουργίας (που παρέχει αυξημένο επίπεδο προστασίας στον χρήση) για μεσαίας εμβέλειας αποστολές ISTAR.
>HattoriX: χειροκίνητης λειτουργίας για μεγάλης εμβέλειας αποστολές ISTAR.
>HattoriX RC: τηλεχειριζόμενης λειτουργίας για μεγάλης εμβέλειας αποστολές ISTAR.