ΟΧΙ στους Τούρκους η τεχνολογία των S-400… μυστικές υπηρεσίες

Στις ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας «σκοντάφτει» η απόφαση της Ρωσίας να εμπλακεί στη συμπαραγωγή του συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας S-400 σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που ασχολείται με τη σημαντική συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας, η απόφαση για την οποία ελήφθη στο ανώτατο επίπεδο, μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν.

Οι αναλυτές των υπηρεσιών προειδοποιούν για τις δυνητικές επιπτώσεις εάν η τεχνολογία περάσει τα χέρια των Τούρκων, με μια επιχειρηματολογία πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταγράψει από την αρχή σχεδόν του σίριαλ και φαίνεται πως οι ανησυχίες αυτές καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή της.

Η συμφωνία προχώρησε καθώς και οι δυο πλευρές κερδίζουν πολιτικά. Οι Ρώσοι, πέραν του οικονομικού οφέλους που δεν είναι διόλου αμελητέο, επωφελούνται από τον διχασμό που νομοτελειακά θα σπείρει – έχει ήδη προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον – στο «στρατόπεδο» του μεγάλου τους αντιπάλου, του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία από την πλευρά της, καθώς είναι δέσμια της ψυχοσύνθεσης του ηγέτη της ο οποίος με την κίνηση αυτή εκδικείται την υποτιθέμενη «έλλειψη σεβασμού» (βλ. ανοχή της τουρκικής διαφορετικότητας και αναγνώριση ως μεγάλη δύναμη…) που επιδεικνύουν οι δυτικοί του σύμμαχοι απέναντι στον ίδιο, ο οποίος ενσαρκώνει – προσωποποιεί στο παγκόσμιο στερέωμα τη χώρα του.

Ο Ερντογάν παραβλέπει ή αψηφά τις δυνητικές συνέπειες για να ικανοποιήσει την ανάγκη ανταπόδοσης «στα ίσια» απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προσπαθεί να διασωθεί από τις δυνητικές συνέπειες των κινήσεων των Κούρδων στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, ταυτιζόμενος σε μεγάλο βαθμό με τη Ρωσία. Μόνο που ίσως φέρνει πιο κοντά εξελίξεις τις οποίες αγωνίζεται να αποτρέψει…

Καταληκτικά, οι σύμμαχοι στους οποίους πλέον ποντάρει, οι Ρώσοι, φοβούνται ότι όπως προσέγγισε τη Μόσχα, με τον ίδιο εύκολο τρόπο και κάποια αφορμή – πρόσχημα θα μπορούσε να απομακρυνθεί. Οπότε εάν διαθέτει την τεχνογνωσία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση σε αυτή ως αντίτιμο ΝΑΤΟϊκής «συγχώρεσης».

Οι Ρώσοι βέβαια δεν υπολογίζουν καλά την πιθανότητα καταγραφής των συχνοτήτων εκπομπής των συστημάτων αυτών, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση των κατάλληλων αντιμέτρων, από χώρες με ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία.