Όχι Σάρατζ στη Επιχείρηση “Ειρήνη”… για να παίρνει όπλα από την Τουρκία

Η ιταλική εφημερίδα Il Foglio αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρνησή της στην επιχείρηση ναυτικής παρακολούθησης IRINI που ξεκίνησε από ευρωπαϊκές χώρες για την παρακολούθηση της απαγόρευσης προμήθειας όπλων στη Λιβύη, διότι θα επηρέαζε την προμήθεια όπλων από την Τουρκία.

Ο Φαγιέζ Αλ Σαράζ-αρχηγός του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης , δημοσίευσε ένα μήνυμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, Παρασκευή, εκφράζοντας την κατηγορηματική του απόρριψη στην ευρωπαϊκή επιχείρηση. Ο Σαρράζ είπε ότι η επιχείρηση παραμέλησε τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των συνόρων μέσω των οποίων όπλα και πυρομαχικά φτάνουν στην Ανατολική Λιβύη.

Όπως αναφέρει όμως η εφημερίδα Il Foglio, ο κύριος λόγος για την απόρριψη του Σαράζ είναι ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τις προμήθειες όπλων που προέρχονται από την Τουρκία και πραγματοποιούνται κυρίως μέσω της θαλάσσιας οδού,. Η εφημερίδα ανέφερε έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη υψηλού επιπέδου ο οποίος είπε ότι ο Σαράζ ζητά εγγύηση εκ των προτέρων υπέρ του.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Μοχάμεντ Σιάλα-Υπουργός Εξωτερικών της GNA , σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιόζεφ Μπορέλλ-Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την απόρριψή του στην επιχείρηση της ΕΕ «στην τρέχουσα κατάστασή της». Επιπλέον, η εφημερίδα σημείωσε ότι το GNA δεν θέλει την Επιχείρηση IRINI στην παρούσα μορφή της. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή επιχείρηση, με επικεφαλής την Ιταλία, στους περισσότερους παρατηρητές φαίνεται ¨κουτσή¨

ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ