“Όχι επιστράτευση”… Οι “προοδευτικοί” παραδίδουν αμαχητί τη χώρα στους…

Το μικρό βασίλειο της Δανίας έχει αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του στρατιωτική παράδοση. Ωστόσο την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο στρατός βρισκόταν, για πολιτικούς λόγους, στη χειρότερή του κατάσταση. Οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Δανία στις 9 Απριλίου 1940.

Ο στρατός, στον οποίο η «προοδευτική» κυβέρνηση της χώρας δεν είχε επιτρέψει την διεξαγωγή επιστράτευσης, βρέθηκε απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει τον πάνοπλο εισβολέα με τις ελάχιστες ενεργές δυνάμεις που διέθετε. Αν και η σύγκρουση διήρκεσε μερικές ώρες μόνο, διεξήχθη με θάρρος και γενναιότητα από τους Δανούς, οι οποίοι προκάλεσαν πολλαπλάσιες απώλειες από όσες οι ίδιοι υπέστησαν, στους Γερμανούς.

Βάσει του περί Αμύνης Νόμου του 1937, ο στρατός της Δανίας παρέτασσε μόλις 14.550 άνδρες. Κατ’ έτος καλούντο για εκπαίδευση στα όπλα 6.000 κληρωτοί που υπηρετούσαν για 11 μήνες. Η δύναμη αυτή δεν κάλυπτε καν τις ειρηνικές ανάγκες του στρατεύματος και φυσικά δεν είχε καμία ελπίδα έναντι των Γερμανών.

Η κυβέρνηση της χώρας, βασιζόμενη στο σύμφωνο μη επιθέσεως που υπέγραψε με τον Χίτλερ αρνείτο την ενίσχυση του στρατού, λες και δεν είχε τρανταχτά παραδείγματα για την αξία του λόγου του Χίτλερ. Το 1940 ο στρατός διέθετε οκτώ συντάγματα πεζικού, δύο συντάγματα ιππικού, τρία συντάγματα πυροβολικού, ένα σύνταγμα αντιαεροπορικού πυροβολικού, ένα σύνταγμα μηχανικού, ένα τάγμα διαβιβάσεων, ένα τάγμα μεταφορών, υπηρεσίες και τέσσερις μοίρες με 52, συνολικά, «αρχαία» αεροσκάφη.

Το 1940 ο στρατός διέθετε οκτώ συντάγματα πεζικού, δύο συντάγματα ιππικού, τρία συντάγματα πυροβολικού, ένα σύνταγμα αντιαεροπορικού πυροβολικού, ένα σύνταγμα μηχανικού, ένα τάγμα διαβιβάσεων, ένα τάγμα μεταφορών, υπηρεσίες και τέσσερις μοίρες με 52, συνολικά, «αρχαία» αεροσκάφη. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr