Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος σε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων(ΦΩΤΟ)

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, παρέστη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος «Αγαπητές Ελληνίδες! – Γράμματα από το αλβανικό μέτωπο» που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, εκπρόσωποι κομμάτων, ανώτατα και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην Αρχηγοί και Υπαρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και απόστρατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Λεύκωμα παρουσίασαν η Συντονίστρια της εκδήλωσης Δρ Ευπραξία Πασχαλίδου, η κ. Αικατερίνη Λασκαράκη εκ μέρους του «Λυκείου των Ελληνίδων» και η κ. Πηγή Καλογεράκου από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του «Λυκείου των Ελληνίδων» κ. Ελένη Τσαλδάρη, ενώ ο ηθοποιός κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ανέγνωσε αποσπάσματα του Λευκώματος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία εκδήλωση τιμής για τους ήρωες του Αλβανικού Μετώπου, αλλά και ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς τις εμβληματικές μορφές μιας από τις πιο σημαντικές σελίδες της Ιστορίας μας.

Η σημερινή εκδήλωση φέρνει στη μνήμη μας τους ηρωικούς εκείνους μαχητές που αγωνίστηκαν με απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου στα βουνά της Ηπείρου, κατέκτησαν θεαματικές νίκες και ανέδειξαν έτσι το μεγαλείο του Ελληνικού Έθνους και της Ελλάδας.

Παράλληλα όμως, φέρνει στη μνήμη μας και την πολυδιάστατη συνεισφορά όλων των Ελληνίδων στους μεγάλους αγώνες του Έθνους. Τις μάνες, τις συζύγους, τις αδελφές, οι οποίες συνέβαλαν στην κατάκτηση των μεγάλων εθνικών στόχων, κατά τη διάρκεια τόσο των Βαλκανικών Πολέμων όσο και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του 20ού αιώνα. Η συνδρομή τους στην παροχή υποστήριξης στους Έλληνες μαχητές και στην ενίσχυση του πολεμικού τους φρονήματος ήταν ανεκτίμητη. Ήταν η «στρατιά» των μετόπισθεν, τόσο άγνωστη στους στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά τόσο πολύτιμη στην τελική έκβαση.

Η Εποποιία του 1940 αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο στην πλούσια ιστορική διαδρομή του Έθνους. Η προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στο Αλβανικό Μέτωπο και η πλήρης κατίσχυση αυτών σε βάρος υπέρτερων, τουλάχιστον σε οπλικά συστήματα και αριθμητικό πλεονέκτημα δυνάμεων, συνθέτουν αναμφίβολα μία μοναδική πολεμική επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως όμως σφραγίζουν ανεξίτηλα το διαχρονικό θρίαμβο του ηρωισμού, του μεγαλείου και του αστείρευτου ψυχικού σθένους του Έλληνα μαχητή.

Σήμερα σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, οι Έλληνες πολεμιστές του παρελθόντος, με το εύρος του αγωνιστικού φρονήματος και τη δύναμη ψυχής τους, αποτελούν ασφαλώς το πλέον φωτεινό παράδειγμα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους σύγχρονους υπερασπιστές των συνόρων μας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των εθνικών μας δικαίων.

Το σημερινό διεθνές περιβάλλον, αναμφίβολα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια και κατ’ επέκταση από ραγδαία αύξηση των προκλήσεων ασφαλείας, το λέω όπου στέκομαι και όπου βρίσκομαι, ιδίως απαντώνται αυτές στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αυτό το περιβάλλον εύθραυστης σταθερότητας, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό περιφερειακό ρόλο, τόσο στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όσο και σε διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει δρομολογήσει, ιδίως στο πεδίο της αμυντικής διπλωματίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ως αναπόσπαστο και δυναμικό στοιχείο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, πέρα από την παραδοσιακή τους αποστολή, δηλαδή την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας, καλούνται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον να αναλάβουν πολύπλευρες δράσεις, να ανταποκριθούν σε διευρυμένους ρόλους.

Η έκδοση αυτή, μέσα από την παρουσίαση του εξαιρετικού αρχειακού υλικού του Λυκείου Ελληνίδων, αναδεικνύει την πολεμική αρετή και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διαχρονικά και συμβάλλει στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης. Παράλληλα, αποκαλύπτει τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε διαχρονικά αυτή η «στρατιά» των μετόπισθεν, όπως ανέφερα, αποτίνοντας φόρο τιμής στην ανεκτίμητη συνεισφορά των Ελληνίδων στην εθνική προσπάθεια. Είναι έτσι μία χαρακτηριστική αποτύπωση των επιτευγμάτων που δύναται να προκύψουν από τη σύμπραξη μαχητών και αμάχων, που ξεπέρασαν με αποφασιστικότητα τα τεράστια εμπόδια και έγραψαν άλλη μία λαμπρή σελίδα στη νεότερη ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Τα πολύτιμα χειρόγραφα των ηρωικών προγόνων μας θεωρώ ότι αξίζει πραγματικά να φτάσουν στα χέρια κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Για το λόγο αυτό, με αίσθημα ικανοποίησης, οφείλω πάρα πολλά θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτή της υπέροχης βραδιάς, αλλά κι αυτής της συνολικής προσπάθειας. Είναι πραγματικά αξιέπαινοι.

Θερμά συγχαρητήρια, ειδικά στο Λύκειο Ελληνίδων και στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, έναν σημαντικό Έλληνα που υποστήριξε διακριτικά, όπως κάνει πάντα, αυτό το εγχείρημα. Φυσικά οφείλω και μία ειδική μνεία στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος, με το πάθος και την αφοσίωση που επιδεικνύει σε όποια αποστολή αναλαμβάνει, συνετέλεσε κατά τρόπο πολύτιμο ώστε αυτό το εγχείρημα να ολοκληρωθεί.

Θα κάνω όμως και μία λίγο πιο προσεκτική σκέψη, κλείνοντας, κυρίες και κύριοι, και θα πω τα εξής:

Ιστορικά όποτε το ελληνικό έθνος κατήγαγε θριάμβους και δεν ήταν λίγες αυτές οι περιπτώσεις, σε αυτή την εθνική προσπάθεια κυριαρχούσαν τρία βασικά στοιχεία: Πρώτον στιβαρή ηγεσία. Στην περίπτωση του ’40, μία ηγεσία που προετοίμασε και σε επίπεδο στρατιωτικής προετοιμασίας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας για να ανταπεξέλθουν και να υπερισχύσουν. Δεύτερον, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις. Τρίτον και για εμένα κυριότερο, υψηλό εθνικό συλλογικό φρόνημα.

Οφείλω λοιπόν να προβληματιστώ εδώ μαζί σας και σας προκαλώ όλες και όλους να αναρωτηθούμε, στην περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση που ζούμε, με τις δυνητικές απειλές, τις προκλήσεις ασφαλείας, διαθέτουμε άραγε συλλογικά αυτό το εθνικό φρόνημα που θα μας βοηθήσει αν χρειαστεί να ανταπεξέλθουμε και να υπερνικήσουμε όπως εκείνες και εκείνοι; Το διαθέτουμε όλοι; Και αν δεν το διαθέτουμε όλοι, τι είναι αυτό που θα μας κάνει να το ξαναβρούμε;

Αυτός είναι ο προβληματισμός μου, αυτή είναι η βασική σκέψη που νομίζω ότι θα πρέπει να βάλει όλους και όλες, αλλά και ακόμα περισσότερους έξω από αυτή την αίθουσα να κάνουν. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι όχι μόνο αξίζει, αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε. Να αναρωτηθούμε πώς θα ξαναβρούμε συλλογικά το υψηλό εθνικό μας φρόνημα. Ένα στοιχείο αυτής της προσπάθειας, μια μικρή αρχή, θα ήταν πραγματικά να ανοίξουμε αυτό το Λεύκωμα και να διαβάσουμε.

Αν διαβάσουμε, νομίζω ότι θα καταλάβουμε και αν καταλάβουμε νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε, ο καθένας ατομικά και όλοι μαζί ή να ξαναγνωριστούμε όσοι το είχαμε, αυτό το υψηλό εθνικό φρόνημα, το οποίο πάντα και ιδίως σε δύσκολες περιόδους χρειάζεται στο Έθνος».