Ο “τουρκοφάγος” Γερμανός στρατάρχης… αφανισμός Τούρκων στην Κέρκυρα

Μετά την νίκη τους κατά των Βενετών στην Πελοπόννησο το 1715-16 (Ζ’ Ενετοτουρκικός Πόλεμος), οι Τούρκοι αποφάσισαν να επιτεθούν στην Κέρκυρα. Οι Τούρκοι εμφανίστηκαν απέναντι από το νησί με 116 πλοία τα οποία μετέφεραν 7.000 γενίτσαρους, ισάριθμους Αλβανούς, 1.500 σπαχήδες, περί τους 500 πυροβολητές, 1.000 ακόμα βοηθητικούς και πολλές χιλιάδες άνδρες των επιβατών των πλοίων. Ορισμένοι ανεβάζουν τον αριθμό των Τούρκων σε 50.000 άνδρες.

Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής των βενετικών δυνάμεων στρατάρχης φον Σούλενμπουργκ διέθετε μόλις 3.097 τακτικούς στρατιώτες. Φυσικά στην άμυνα βοήθησαν καταλυτικά και οι Έλληνες κάτοικοι.

Πολιορκία

Στις 8 Ιουλίου 1716 4.000 γενίτσαροι αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα. Η τολμηρή επίθεση όμως βενετικής μοίρας 27 πλοίων τρομοκράτησε τους Τούρκους και σταμάτησε, προσωρινά, τη μεταφορά δυνάμεων στο νησί. Στις 10 Ιουλίου οι Τούρκοι επανήλθαν και συνέχισαν να μεταφέρουν δυνάμεις. Στο μεταξύ και οι αμυνόμενοι ενισχύθηκαν με 1.500 άνδρες, τρόφιμα και εφόδια διά θαλάσσης, ενώ άρχισαν να φτάνουν συμμαχικά πλοία (των Ιπποτών της Μάλτας, Ισπανικά, Γενουατικά, Τοσκανικά, παπικά), τα οποία κάλυψαν το φρούριο της πόλης από την θάλασσα.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας ένα φρούριο και ένα λόφο που κάλυπταν τις προσβάσεις προς την πόλη της Κέρκυρας. Στις 5 Αυγούστου απαίτησαν από τον Σούλενμπουργκ να παραδώσει την πόλη, απειλώντας να σφάξουν τον ίδιο και τους άνδρες του αν καταλάμβαναν την πόλη εξ’ εφόδου. Φυσικά ο Γερμανός στρατάρχης απέρριψε το τουρκικό τελεσίγραφο. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr