Ο στρατηγός που κατάφερε να καταστρέψει τον στρατό της πατρίδας του…

Τον Απρίλιο του 1917 ο γαλλικός στρατός εξαπέλυσε την μεγαλύτερη έως τότε επίθεσή στο Δυτικό Μέτωπο. Η επίθεση, βάσει των σχεδιασμών του στρατηγού εμπνευστή της θα διασπούσε ολοκληρωτικά το γερμανικό μέτωπο και θα έφερνε τη νίκη. Δυστυχώς για τον εν λόγω στρατηγό το μόνο που η επίθεσή πέτυχε ήταν να προκαλέσει τεράστιες απώλειες και επανάσταση στον γαλλικό στρατό.

Ο Ρομπέρ Ζορζ Νιβέλ γεννήθηκε το 1856 από Γάλλο πατέρα και Βρετανή μητέρα. Κατατάχθηκε στον στρατό το 1878 ως ανθυπολοχαγός του πυροβολικού. Πολέμησε στην Αλγερία, την Τυνησία και την Κίνα και το 1913 ήταν συνταγματάρχης. Με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έδρασε εξαιρετικά στις μάχες της Αλσατίας, του Μάρνη και του Αιν και προήχθη σε υποστράτηγο τον Οκτώβριο του 1914.

Ο μύθος του όμως γεννήθηκε κατά την φονική μάχη του Βερντέν. Εκεί υπό τις διαταγές του Πεταίν διοίκησε τη 2η Στρατιά. Δεν ήταν όμως ο αξιωματικός που υπολόγιζε τις ζωές των ανδρών του. Αντίθετα τις κατασπαταλούσε σε μάταιες επιθέσεις και αντεπιθέσεις. Ήταν πάντως ο πρώτος που εφάρμοσε τον κυλιόμενο φραγμό πυροβολικού (μπαράζ) στις αντεπιθέσεις του Οκτωβρίου 1916 στο Βερντέν, καταφέρνοντας να απωθήσει τους Γερμανούς. Μετά δε την ανακατάληψη του οχυρού Ντουαμόντ η φήμη του απογειώθηκε.

Έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1916 του ανατέθηκε η διοίκηση του γαλλικού στρατού. Με το δόγμα «το πυροβολικό κατακτά, το πεζικό καταλαμβάνει» κατά νου ο Νιβέλ πρότεινε στην συμμαχική ηγεσία την εκτέλεση μιας μεγάλης κλίμακας στην περιοχή του ποταμοί Αιν στην Οδό των Κυριών, η οποία θα διασπούσε πέρα για πέρα το ισχυρά οργανωμένο γερμανικό μέτωπο και θα τελείωνε τον πόλεμο υπέρ της ΑΝΤΑΝΤ.

Το σχέδιο του προέβλεπε άγριο βομβαρδισμό με το πυροβολικό των εχθρικών θέσεων για μέρες και κατόπιν τολμηρή εξόρμηση του πεζικού υπό την κάλυψη κυλιόμενου φραγμού. Θα εξορμούσε με τέσσερις γαλλικές στρατιές στην περιοχή του Αιν για την μεγάλη επίθεση – διάσπαση.

Αν και υπήρξαν αντιρρήσεις τόσο από τους Βρετανούς όσο και από Γάλλους στρατηγούς, του Πεταίν περιλαμβανομένου, η συμμαχική ηγεσία δέχτηκε τελικά το σχέδιο του Νιβέλ. Όμως στις 4 Απριλίου 1917 οι Γερμανοί εκτέλεσαν μικρής κλίμακας επίθεση νότια του Αιν και έπεσαν στα χέρια τους τα σχέδια του Νιβέλ για την επικείμενη επίθεση. Κατά συνέπεια προετοιμάστηκαν ανάλογα και περίμεναν. Ο Νιβέλ παρόλα αυτά αρνήθηκε να αλλάξει τους σχεδιασμούς του! Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr