Ο “σουλτάνος” είναι γυμνός, ο λαός του γνωρίζει… ανεργία και φτώχεια

Οι λαϊκιστές ηγέτες, σαν τον Ερντογάν είναι από τη φύση τους ανασφαλή πλάσματα. Κυβερνούν, δαιμονοποιώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους και ο χειρότερος εφιάλτης τους είναι να καταλήξουν κάποια στιγμή στην αντιπολίτευση. Με δεδομένη τη σαθρή σχέση τους με το κράτος δικαίου, η απώλεια της εξουσίας σημαίνει συχνά την απώλεια της ελευθερίας τους. Ενίοτε και πολλά περισσότερα.

Του OMER TΑSPINAR*

[Οι λαϊκιστές] διακατέχονται από μία ακόρεστη πείνα για μαζική γοητεία. Θέλουν να είναι και αγαπητοί αλλά και να τους φοβούνται κιόλας. Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος σχιζοφρένειας που επιβραβεύει συκοφάντες και εκτρέφει τη συστημική διαφθορά.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα καθεστώτα αυτά επιβιώνουν χάρη στη χειραγώγηση και την προπαγάνδα. Ελέγχουν τη ροή των ειδήσεων, καθορίζουν την καθημερινή ατζέντα και δημιουργούν ψευδαισθήσεις επιτυχίας προς μαζική κατανάλωση. Όμως οι καιροί που διανύουμε δεν είναι κανονικοί και η Τουρκία του Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.

Όταν η πανδημία τον ανάγκασε να βάλει λουκέτο σε μεγάλα τμήματα της οικονομίας, ο Ερντογάν γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η ικανότητά του να διαστρέφει την πραγματικότητα, έχει κι αυτή τα όριά της.

Κανείς λαϊκιστής ηγέτης δεν μπορεί να επιβιώσει της μαζικής ανεργίας και της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Αργά ή γρήγορα, η κοινωνική αναταραχή καθίσταται αναπόφευκτη. Τώρα, χάρη στον Covid-19, η Τουρκία του Ερντογάν –υπόδειγμα λαϊκιστικής απολυταρχίας– αντιμετωπίζει μία τέτοια κρίση διακυβέρνησης.

Οικονομικά, η Τουρκία είχε πάρει την κάτω βόλτα πολύ προτού εμφανιστεί ο ιός… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ BROOKINGS INSTITUTION, ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ