Ο Πούτιν για Κριμαία, Καταλονία, Κουρδιστάν …και Κοσσυφοπέδιο

Κάτι δεν καταλάβαμε αρχικά στο σκεπτικό που ανέπτυξε ο Ρώσος πρόεδρος στη διεθνούς φήμης «Λέσχη Βαλντάι» (Valdai Club), όπου προσπάθησε να κατηγορήσει τη Δύση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», συγκρίνοντας την υπόθεση της Καταλονίας και του Κουρδιστάν με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Εμείς με το φτωχό μας το μυαλό καταλαβαίνουμε ότι η θέση της Δύσης ήταν υπέρ των κρατών και όχι των επιμέρους αποσχιστικών πρωτοβουλιών. Στην Κριμαία υποστηρίχθηκε η Ουκρανία, τμήμα της οποίας ήταν η Κριμαία, στο Κουρδιστάν το Ιράκ και στην Καταλονία η Ισπανία.

Πού είναι τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά»; Κάποιος κάνει λάθος, ίσως η μεταφορά της είδησης από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης; Όχι! Λίγο αργότερα φρόντισε να διευκρινίσει, ότι η άλλη περίπτωση είναι το Κοσσυφοπέδιο.

Και σε αυτό δεν έχει και πού άδικο, αν και η σημερινή στάση της Δύσης μικρή σχέση με αυτή την εποχή του πολέμου, με μοναδικό κοινό σημείο, την επιθυμία αποκλεισμού κάθε ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την καταλανική κρίση «εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας, η οποία πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού νόμου σε συμφωνία με τις δημοκρατικές παραδόσεις της».

Η Κριμαία βέβαια δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας, διότι η Μόσχα πάντα τη θεωρούσε ρωσικό έδαφος. Αρκεί να κατανοούν όλη, ότι και αυτό είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο.