Ο Πόλεμος των 10 Ημερών… Η αρχή του τέλους της πρώην Γιουγκοσλαβίας (vid.)

Μετά τον θάνατο του Τίτο το θνησιγενές μόρφωμα που ονομάζονταν Γιουγκοσλαβία άρχισε να τρίζει επικίνδυνα. Όπως και στο διάστημα 1918-41 έτσι και τώρα οι λαοί που όχι και τόσο εκούσια είχαν ενταχθεί στο γιουγκοσλαβικό κράτος, και με ξένη ενθάρρυνση, άρχισαν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους.

Η Γιουγκοσλαβία ήταν δημιούργημα της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Στο έδαφός της κατοικούσαν Σέρβοι, Κροάτες, Βόσνιοι μουσουλμάνοι, Σλοβένοι Μαυροβούνιοι και κατ’ επιλογή του Τίτο «μακεδόνες». Το 1989 την ηγεσία του κράτους ανέλαβε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το 1990 η Σλοβενία, υποστηριζόμενη από τη Γερμανία και το Βατικανό, διεξήγαγε δημοψήφισμα στο οποίο το 94,8% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από την ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία. Το Βελιγράδι δεν είδε ευχάριστα την εξέλιξη αυτή και ετοιμάστηκε να λάβει στρατιωτικά μέτρα.  Οι Σλοβένοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζοντας όμως πως δεν μπορούσαν να αντιπαραταχθούν στον γιουγκοσλαβικό στρατό υιοθέτησαν ασύμμετρες τακτικές. Στις 25 Ιουνίου 1991η Σλοβενία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της.

Ο πόλεμος αρχίζει

Την επομένη το 13ο Σώμα Στρατού (ΣΣ) του γιουγκοσλαβικού στρατού κινήθηκε προς τα σύνορα της Σλοβενίας. Οι Σλοβένοι αντέδρασαν με οδοφράγματα και διαδηλώσεις. Οι Σλοβένοι δε άνοιξαν πυρ. Ήταν ένας Γιουγκοσλάβος αξιωματικός που το έπραξε στις 27 Ιουνίου 1991, στις 14.30, ξεκινώντας έναν καταστροφικό πόλεμο που για άγνωστους λόγους στην Ελλάδα επιμένουν ορισμένοι να χαρακτηρίζουν «εμφύλιο».Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr