Ο ΟΗΕ καλεί την Τουρκία να αφήσει ήσυχη την Αμμόχωστο… Προσφυγή Κύπρου

Να αποφευχθούν ενέργειες που αντιτίθενται ή θα αλλοιώσουν το πνεύμα και τις διατάξεις των ψηφισμάτων του 1984 και του 1992, ζητά με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξέτασε την προσφυγή της Κύπρου σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας για την Αμμόχωστο.

Σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την «επαναβεβαίωση από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας του Ψηφίσματος 2483 (2019) σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής, διαρκούς και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Σώματος».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Κύπρου η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή ενεργειών και ρητορικής «που δύναται να δυσχεράνει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία «για τερματισμό των έκνομων ενεργειών αλλά και των πράξεων εκείνων που δυναμιτίζουν την προοπτική θετικού αποτελέσματος».

Τέλος το υπουργείο χαρακτηρίζει της τοποθέτηση του ΣΑ, σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά και επιβεβαίωση των αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του οποίου στηρίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση «ανοίγματος» – κυρίως, για τουριστικούς σκοπούς – της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την πρόθεση της Κύπρου να προσφύγει στο Σ.Α., προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση του στα ψηφίσματα 550 και 789, είχε κάνει γνωστή ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.