Ο Μπους, ο Σαντάμ, ο Ιρανός πράκτορας και τα “όπλα μαζικής καταστροφής”

To 2003 ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε μετά από μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με το, υποτιθέμενο, οπλοστάσιο όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν.

Κατά τη διάρκεια δείπνου στο σπίτι του τότε Αμερικανού αντιπροέδρου, 11 μήνες πριν την εισβολή στο Ιράκ, η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στην ανάγκη έκπτωσης της σουνιτικής δικτατορίας του Σαντάμ και της αντικατάστασής της από μια δημοκρατική κυβέρνηση. Αν αυτό επιτυγχανόταν θα πυροδοτούνταν εξελίξεις, προς την ίδια κατεύθυνση και στην εχθρική για το Ισραήλ Συρία.

Στις 26 Μαρτίου 1976 ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ και ο Αμερικανός Τζίμι Κάρτερ υπέγραψαν την πρώτη συνθήκη ειρήνης μεταξύ ενός αραβικού κράτους και του Ισραήλ. Στις 26 Οκτωβρίου 1994 ήταν η σειρά του βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, τερματίζοντας μια εμπόλεμη κατάσταση διάρκειας 46 χρόνων.

Στο δείπνο εκείνο, του αντιπροέδρου Ντιν Τσέινι, τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ ούτε καν αναφέρθηκαν. Οι παρευρισκόμενοι απλώς συμφώνησαν ότι η εισβολή θα πυροδοτούσε τις δημοκρατικές εξελίξεις στο Ιράκ, ώστε να κλείσει ο κύκλος της αραβικής ειρήνης γύρω από το Ισραήλ. Με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ θα εξασφάλιζε ειρήνη για τα επόμενα χρόνια. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr